Lyt til artiklen:

Debat: Der burde være mere dansk korn på verdensmarkedet

00:00
Hastighed: ???x
02:08

I hele verden høstes i år omkring 13 millioner tons korn mindre end der forbruges. Sidste år var det to millioner tons. Sådan kan vi ikke gøre flere år i træk. Verdens kornlagre skrumper. Der bliver flere munde at mætte. Fødevarepriserne stiger af den grund.

Alligevel begrænser de danske politikere landmændenes mulighed for at producere korn med krav om fire procent ekstra brak, som ingen andre lande i EU skal have. Med rigide efterafgrøderegler. Med for lidt gødning. Med udtagning af dyrkningssikre lavbundsjorde og tilskud til skov, økologi, natur og meget mere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alt sammen tiltag, der begrænser det danske bidrag til en sultende verden. Klimaforandringer betyder, at den dyrkningssikre landbrugsjord i verden hvert år bliver mindre. De danske politikeres forslag, specielt fra rød blok, arbejder i samme retning, når arealer, der kunne være dyrket med godt dansk korn på, udtages fra produktion af de danske politikere.

Samtidig har Europa øget importen med hele 81 procent til 40 millioner tons korn. Det betyder enorme lagre i Europa - og mangel andre steder. Vi er altså sikret i Europa - og kan senere sælge til høje priser, til dem der mangler.

Den danske høst er på omkring ni millioner tons. Også den skæpper på verdens kornmarked - som er et sammenhængende marked. Det betyder, at det altid er dem, der kan betale mindst, der kommer til at mangle. Danskerne lider ikke nu - men skulle vi ikke også tænke på andre? Dem der bliver mindre til eller slet ikke noget til, når Danmark producerer mindre?

Lad os nu dyrke korn til glæde også for verdens sultne. Og vise at det kan gøres på en klimahensigtsmæssig og miljørigtig måde.