Lyt til artiklen:

Debat: Fokus på de rette proportioner i vandmiljøet

00:00
Hastighed: ???x
03:00

Claus Vangsgård, seniorkonsulent i DANVA, skriver i et indlæg, at udledning af næringsstoffer fra landbruget påvirker vandmiljøet. Ja da - al udledning påvirker. Det er også Bæredygtigt Landbrugs pointe.

Også vi ønsker et rent vandmiljø. Derfor skal vi måle hvornår og hvordan påvirkningen virker. I over 30 år har vi udelukkende set på nedsættelse af landbrugets kvælstof og reguleret på markniveau. Det har ikke virket - og måler man på kvælstofindholdet i mange af vores vandløb, der løber igennem landbrugslandet, er det meget lavere end kravene til drikkevand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alligevel arbejder landbruget på at nedbringe udledningen - ligesom Vangsgård skriver, at rensningsanlæggene gør. Anerkend dog landbrugets indsats - men forstå også at mere af den samme, gamle medicin virker ikke. Vi må arbejde med alle presfaktorer i vandmiljøet. Derfor må vi også have fokus på årstidsvariationen i udledningerne.

Vangsgård mener, at næringsstoffer, der udvaskes fra markerne i vinterhalvåret, giver opblomstring af alger om sommeren. Det er kun rigtigt med store modifikationer. Undersøgelser fra Karrebæksminde har vist at en lille reduktion i sommerudledningen fra 1250 tons til 1209 tons (reduktion på 41 tons N) svarende til 35 procent reduktion på sommerudledning giver 16 procent mindre chlorofyl, mens en reduktion i vintermåneder fra 1250 ton til 1032 tons (reduktion på 218 tons N) svarende til 30 procent reduktion på vinterudledning kun giver 5 procent mindre chlorofyl.

Forklaringen er jo den, at den vinterudledte kvælstof er væk fra de indre farvande inden sommerens algeopblomstring. Mens vinterudledte næringsstoffer opholder sig meget kort tid i vandløb og fjorde opholder næringsstofferne sig længere tid der om sommeren, og virker direkte. Derfor er det vigtigt at påpege at næsten 80 procent af kvælstof og over 90 procent af fosfor på Sjælland og øerne om sommeren kommer fra punktkilder - og det vil sige spildevand.

Det skal der gøres noget ved - og det fortæller Vangsgård jo også man er i fuld gang med. Det arbejde skal fortsætte - ligesom overløb og utilsigtede hændelser også skal stoppe. Især om sommeren. Og så må vi se på de nyeste fakta, som Vangsgård åbenbart ikke er meget for.

Her viser det sig nemlig at fosfor er stærkt medvirkende til problemer i vandmiljøet - og det vandopløselige fosfor (ortho-fosfat) fra rensningsanlæggene er en stor synder. Derfor er det væsentligt at se også på spildevand i de kommende vandplaner, hvis vi skal have et rent vandmiljø, herunder også at se på årstidsvariationen i udvaskningen.

Debat: Udledning fra landbruget påvirker vandmiljøet

Se også:

Debat: Udledning fra landbruget påvirker vandmiljøet