Lyt til artiklen:

Debat: Kvælstof er ikke bare kvælstof

00:00
Hastighed: ???x
03:00

Claus Vangsgård er seniorkonsulent i DANVA. Danva er ud over repræsentant for danske vandværker også organisation for spildevandsrensningsanlæggene (det praler de ikke så meget med).

Claus Vangsgård beskylder kvælstof fra landbruget for at forringe vandmiljøet. Men intet er mere forkert. Kun nitrat kan udvaskes fra landbrugsjorden. Der kommer ikke væsentligt anden form for kvælstof fra landbrugsjorden. Det viser tusindvis af vandanalyser. Nitrat udgør mere end 90 procent af landbrugets kvælstofudvaskning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nitrat indeholder ét kvælstofatom og tre iltatomer. Det vil sige, at for hvert gram kvælstof, tilfører nitrat tre gram ilt. Det er simpel kemi.

Undervejs til fjordene 'forsvinder' 2/3 af nitraten som følge af retention. Den resterende nitrat forsætter ud i bælter og indre farvende, hvor det fortyndes og nedbrydes op i atmosfæren gennem denitrifikation. Når foråret kommer, kan nitrat fra landbruget ikke længere måles. Derfor har mængderne heller ingen betydning for vandmiljøet. Derfor giver det ingen mening at reducere det. Man kan ikke reparere noget, som ikke er i stykker. Derfor viser 35 års reduktioner af nitrat heller ingen effekt på vandmiljøet.

Det som har betydning for vandmiljøet er organisk kvælstof, som kommer fra dårlig rensning fra rensningsanlæg, samt overløb af urenset spildevand. Organisk kvælstof kan ikke sammenlignes med nitrat, da organisk kvælstof både forbruger ilt og tilfører vandmiljøet et organisk lag, som lægger sig på bunden i fjorde og indre farvande.

Derfor er det ikke rigtigt, når Claus Vangsgård hævder, at landbruget tilfører den største del af kvælstoffet til vandmiljøet. Det er at sammenligne æbler med bananer. At sammenligne noget som ikke har nogen betydning for vandmiljøet, med noget som har stor betydning.

Når der tages højde for effekten af kvælstof fra spildevand, sammenholdt med nitrat fra landbruget, udgør spildevandet nærmere 90 procent af kvælstofbelastningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Omkring fosfor er det interessant, at landbruget får skylden for 40 procent af fosforbelastningen, selvom alle ved, at fosfor er hårdt bundet i jorden. Fosfor kan kun tilføres til vandmiljøet via brink erosioner og overfladevand. Desuden er der ingen steder, hvor fosfor måles fra rent drænvand. Alle steder løber spildevand fra husholdninger i drænvandet.

Det er trist at Danva fordrejer sandheden og endnu mere trist at vores egne ansatte i landbruget, heller ikke forstår sammenhængen. Mange gentagelser gør ikke en løgn til sandhed.