Lyt til artiklen:

Ny teknologi vil give landmænd mulighed for selv at producere kunstgødning

00:00
Hastighed: ???x
01:55

Et nyt forskningsprojekt på Aarhus Universitet skal udvikle teknologi, der giver virksomheder, industrier og landmænd mulighed for selv at producere flydende ammoniak, mere økonomisk og miljøvenligt end dagens centraliserede såkaldte Haber-Bosch proces.

- Vi mener, at denne teknologi har et kæmpe potentiale til markant at ændre den globale markedssituation for ammoniak og lette den grønne omstilling af en række sektorer, siger lektor Emil Dražević, der er leder af forskningsgruppen Power to Chemicals på Aarhus Universitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Projektet har modtaget støtte på cirka 26 millioner kroner fra det europæiske innovationsråds Pathfinder-program og har deltagere fra Frankrig, Holland, Belgien, Norge, Grønland og Danmark. Aarhus Universitet leder projektet, der hedder Aelectra.

- Med Aelectra bygger vi en prototype på en teknologi, der kan lagre elektrisk energi i flydende, vandfri ammoniak, og som er yderst velegnet til decentral brug. Den decentraliserede produktionskapacitet udnytter fuldt ud de rumlige og tidsmæssige variationer, der er ved produktion af vedvarende energi, siger lektor Jacopo Catalano, der er leder af forskningsgruppen Membrane Engineering og co-PI på Aelectra-projektet.

Han påpeger, at teknologien vil være relevant for blandt andet fødevare- og gødningsproduktion.

Ammoniak er i dag volumenmæssigt blandt de ti vigtigste kemikalier, der produceres i verden. Stoffet benyttes primært til fabrikation af kunstgødning til moderne landbrug, men særligt grøn ammoniak spås også en stor fremtid til energilagring og CO2-reduktion fra diverse industrier.