Lyt til artiklen:

Valgte mobilt hønsehus med dyrevelfærd og økonomi i højsædet

00:00
Hastighed: ???x
05:24

Abonnementsartikel

Ditte og Robert driver et økologisk fritidslandbrug, hvor de for nylig har investeret i et mobilt hønsehus med 350 æglæggende høns.

Ditte Kjærgaard og Robert Mouritsen driver et fritidslandbrug i vestjyske Nørre Nebel, i nærheden af Varde. De har høns, grise, ammekvæg, ænder, får og 110 hektar jord med korn og græs til proteinudvinding.

Senest har de udvidet produktionen af økologiske æg, der afsættes til turister i de store nærliggende sommerhusområder i nærheden, lokale og så i et stigende omfang til restauranter.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Der var behov for plads til langt flere høns, og tidligere gik de i et hønsehus, men specielt under perioder med fugleinfluenza mistrivedes de. Derfor anskaffede parret et mobilt Chicken Caravan Euro hønsehus, det skriver Overby Export Consulting, der forhandler Chicken Caravan, i en pressemeddelelse.

rich-media-2
Ditte Kjærgaard og Robert Mouritsen ved hønsehuset. Foto: Overby Export Consulting

- For dyrevelfærden er det godt med det mobile hønsehus. Hønsene trives med den megen plads, hvor de kan rode i jorden og løbende får friskt græs, fordi vi kan flytte huset, siger Ditte.

Parret lægger ikke skjul på, at de investerede i en stor udvidelse af deres produktion af økologiske æg i en vanskelig tid, hvor afsætningen af økologiske produkter var presset. Men de sælger alt, hvad de kan producere, så investeringen har været rigtig. Eller som Robert udtrykker:

- Det mobile hønsehus fra Overby har jo en fornuftig relation mellem kvalitet og pris, siger Robert.

Det mobile hønsehus, Chicken Caravan Euro, er på 60 kvadratmeter og har plads til 360 økologiske høns. Rundt om hønsehuset er der placeret en mobil indhegning, som effektivt holder hønsene inde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flyttes hver anden uge

Det er placeret på en mark lige ved familiens ejendom og bliver flyttet hver anden uge, så de 350 høns løbende får nyt græs. Det tager cirka én time at flytte huset sammen med den mobile indhegning, konstaterer Ditte og Robert.

At huset er på hjul, giver en anden fordel, fortæller Ditte. Hønsene kan godt lidt lide at gå ind under vognen midt på dagen, hvis der er skarp sol. Der er åbenbart svalt, og så kan de sandbade samtidig.

Inden i er hønsehuset udstyret med redekasser, foder- og vandingsautomater samt et manuelt conveyorbånd under redekasserne, som transporterer den daglige produktion på 320 æg hen til døren i den ene gavl, hvor der plads til at lægge æggene i bakker.

- Chicken Caravan huset har en god og effektiv arealudnyttelse, og der er ikke en masse installationer, der tager plads fra hønsene inde i huset, siger Robert.

rich-media-4
Der er plads til at pakke æg i hønsehuset. Foto: Overby Export Consulting.

Ventilation og automatik

Chicken Caravan Euro huset er udstyret med to store luger i begge sider, hvor hønsene kan gå ind og ud. Desuden er der store gardiner i den ene side, samt to ventilationsåbninger på den anden side, som alle kan åbnes for at skabe ventilation.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Huset er efterfølgende blevet efterudstyret med automatik, som automatisk åbner og lukker to af lugerne morgen og aften samt tænder og slukker for lyset.

- Vi har installeret lidt ekstra automatik som automatisk åbner om morgenen og lukker for hønsene om aftenen, samt lys som sørger for at trække dem ind om aftenen, fortæller Robert.

- Det er en stor lettelse. Nu behøver vi ikke længere vente på, at hønsene går i seng, konstaterer Ditte med et smil.

Samtidig spærrer automatikken effektivt spærret for ræven.

Fast bund og rengøringsvenligt

Huset er udstyret med en fast og bund, så det opfylder kravene til økologisk hønsehold. I hver side er det to åbninger, som dels er ind- og udgange til hønsene og som dels fungerer som renselemme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hønsehuset er rengøringsvenligt grundet det rengøringsvenlige design, hvor alt er vask- og spulbart, fortæller Robert.

rich-media-7
Skulle der blive krav om at holde hønsene indendøre, kan huset også det. Foto: Overby Export Consulting

Plan ligger klar

Skulle fugleinfluenzaen dukke op igen, så har parret en plan klar. De har tilplantet en halv hektar med pil og ved at flytte hønsehuset hen til bevoksningen, opfylder de kravet til overdækning, og hønsene slipper for at være konstant lukket inde.

Skulle det blive aktuelt med at hønsene skal lukket inde hele tiden, så opfylder Chicken Caravan Euro kravene i forbindelse med fugleinfluenza, blandt andet fordi det har fast bund.

De konstaterer begge, at Chicken Caravan Euro huset er pænt, og de kan godt kan være bekendt at have det stående lige uden for den velholdte gård. Og skulle det blive aktuelt med en udvidelse, så er der plads til yderligere et Chicken Caravan Euro hønsehus.

God løsning for mindre landejendomme

Ditte og Roberts ejendom opfylder kravene til fritidslandbrug, men en del mindre fritidslandbrug risikerer at blive ændret til ejerbolig af Vurderingsstyrelsen, og dermed kommer ejerne til at betale en højere ejendomsskat. En af løsningerne er en besætning på mindst 150 høns for at bevare status.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Chicken Caravan hønsehuset imødekommer kravet om mindst 150 høns, og det er en fleksibel løsning, som mange kan få plads til på ejendommen. siger Tommy Overby fra Overby Export Consulting, som forhandler Chicken Caravan.