Lyt til artiklen:

Mobil finsortering af korn efter proteinindhold

00:00
Hastighed: ???x
02:47

Gl. Buurholt Hovedgaard kører fra gård til gård med mobile fabrikker, og nu har de fået et helt nyt anlæg, som de kan tage med ud til kunderne.

De har investeret i et svenskfremstillet, højteknologisk BoMill kornsorteringsanlæg, der kan finsortere korn efter proteinindhold med meget høj præcision.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det betyder, at står man som landmand og er på vippen til at få afvist et parti maltbyg på grund af for højt proteinindhold, så er der hjælp at hente hos firmaet Gl. Buurholt Hovedgaard.

- Vores nye anlæg fungerer på den måde, at kornkernerne passerer forbi et NIR-kamera, der arbejder med nær-infrarød teknologi. Kameraet gennemlyser hver enkelt kerne, og proteinindholdet i den enkelte kerne registreres, forklarer indehaveren af Gl. Buurholt Hovedgaard, Visti Møller i en pressemeddelelse.

rich-media-2
Med sit nye, mobile BoMill kornsorteringsanlæg tilbyder Visti Møller fra Gl. Buurholt Hovedgaard nu landmændene at komme ud og finsortere maltbyg og brødhvede efter proteinindhold. Foto: Gl. Buurholt Hovedgaard

22.000 kerner i sekundet

Når proteinindholdet i hver enkelt kerne er registreret, sorteres kernerne efter proteinindhold. Kapaciteten er 22.000 kerner i sekundet, hvilket svarer til omkring fire tons i timen.

- På samme måde, som når der er tale om maltbyg, kan vi også sortere brødhvede, hvis det kniber med at nå op på det proteinniveau, der kræves. Uanset, om der er tale om hvede eller byg, kan vi nemlig indstille anlægget til at sortere efter det ønskede proteinindhold, siger Visti Møller.

Kornsorteringsanlægget styres af en kraftig computer, som gør det muligt at udbygge anlægget til en højere kapacitet, hvis der skulle blive behov for det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
Kornsorteringsanlægget fungerer ved, at kornkernerne passerer forbi et NIR-kamera. Kapaciteten er omkring fire tons i timen. Foto: Gl. Buurholt Hovedgaard

Det samlede anlæg er opbygget på en lastbiltrailer og omfatter blandt andet også en renseenhed og diverse siloer, så man kan køre fra gård til gård og sortere korn for landmændene.

Muligt at sorterer efter svampe

I horisonten øjner Visti Møller nye perspektiver i sit nye kornsorteringsanlæg.

- Jeg er blevet bekendt med, at en canadier, der også har investeret i et BoMill anlæg som vores, anvender det til at sorte korn efter forekomst af fusarium-svampe i kernerne. Skulle der opstå interesse for det herhjemme, kunne jeg godt forestille mig, at det er noget, vi vil gå ind i på et tidspunkt, siger han.

Tøm din silo med hjælp fra mobil kornrenser

Se også:

Tøm din silo med hjælp fra mobil kornrenser

Investeringen i det avancerede kornsorteringsanlæg har sin baggrund i, at Gl. Buurholt Hovedgaard sammen med blandt andre Københavns Universitet er deltager i et BOOST-projekt, hvor der arbejdes med økologiske kornsorter og nye anvendelsesmuligheder for disse.