Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Spar 15.000 med nitrogengenerator
Abonnementsartikel
Assentoft Silos nitrogengenerator løb med guld på agromek, og kan spare penge for landmanden.
Stoltheden er stor hos Assentoft Silo. Det er den fordi de løb med guldet i kategorien "Kornhåndtering" til Agromek Awards tirsdag i Herning. Prisen faldt for nitrogengeneratoren, som vi tidligere har omtalt her på sitet.
Dengang var generatoren så ny, at der endnu ikke var billeder af den. Men det har vi nu, endda også af indmaden, hvor de spændende ting sker.

Nederst i skabet sidder kompressoren, der suger luft ind gennem de to cylinderformede filtre i hver side. de filtrerer luften og gemmer nitrogenen, som gemmes i tanken. Filtrene skiftes til at rense nitrogen ud af luften, således at generatoren kører kontinuerligt.
I toppen af siloen er en iltmåler monteret, og når iltniveauet falder til under 96 procent starter generatoren og kører nitrogen ind i siloen. Dermed kan generatoren spare landmanden for den dyre CO2-opfyldning af siloen, og i stedet fylde nitrogen ind efter behov.
Spar 15.000
Sælger John Serup er manden der fostrede ideen om en nitrogengenerator til siloer. Han fortæller, at tanken kom fra fragtskibe, hvor containere og lastrum fyldes ned nitrogen.
- Jeg havde hørt mange landmænd klage over dyr CO2, og så må vi jo gøre et eller andet. Og hvis man kan bruge nitrogen i skibe, hvorfor så ikke også i siloer?, siger John Serup.
Han fortæller at Assentoft Silo har lavet en rundspørge der viste, at landmænd i gennemsnit bruger 30.000 kroner om året på CO2 til deres siloer. Og med en årlig pris på 15.000 for nitrogengeneratoren ligger der en oplagt besparelse og venter.
Man kan dog ikke bare erhverve sig en generator. Assentoft Silo vil lease dem ud via deres serviceaftaler. således vil den koste 10.000 kroner at få monteret, og så 15.000 kroner årligt i service. Efter ti år vil generatoren så være frikøbt.
Følgevirkninger
I udviklingen og brugen af siloen er der dog også, til Assentoft Silos glæde, opstået uventede følgevirkninger.
- Ideen var selvfølgelig at Nitrogen skulle erstatte CO2. Men så er det pludselig blevet et fejlfindings-apparat. For er der en lille utæthed i siloen, så kan den med det samme ses på iltmåleren, så det er et plus som vi egentlig ikke havde set. Og så er der overvågning på siloerne i alle årets 12 måneder, fortæller John Serup.