Lyt til artiklen:

Rådgivningen hjalp Karsten med at rekruttere medarbejder

00:00
Hastighed: ???x
03:50

Siden Karsten Andersen købte en bedrift ved Låsby i starten af 1990'erne, har han i langt størstedelen af tiden stået for arbejdet med at passe grisene selv. I kortere perioder har han trukket på vikarer og løstansatte, men mest af alt har det været Karsten Andersen selv, som har trukket i arbejdstøjet for at passe de 650 årssøer.

Men noget har ændret sig, og derfor har Karsten Andersen haft besøg af svinekonsulent Elisa Hylleberg Krøyer fra Velas, og sammen gik de to rundt i staldene på bedriften og gennemgik tingenes tilstand. Der blev blandt andet kigget på, om temperaturen i staldene er optimal, om smågrisene så sunde og raske ud og på, hvordan det gik med forbruget af medicin. Det skriver Velas i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I stalden var alt som det skulle være, og det skal en tredje person i stalden have en stor del af takken for. Det er ukrainske Vladislav. Han har arbejdet på gården siden årsskiftet, og det er ham, der i dag tager sig af hovedparten af den daglige pasning af grisene i farestalden.

Nye hofter, ny medarbejder

Forinden da havde Karsten Andersen fået to nye hofter, og han blev af sin regnskabskonsulent i Velas rådet til at få hjælp til arbejdet på gården.

- Jeg skulle ikke også til at smadre mine to nye hofter, og min regnskabskonsulent ser gerne, at jeg kan holde til at drive gården lidt længere, siger 58-årige Karsten Andersen med et grin.

Efter løse snakke med både en regnskabskonsulent og svinekonsulent Nikolaj Stidsen fra Velas om mulighederne for at ansætte en medarbejder på gården, tog Karsten Andersen fat på Velas rekrutteringsafdeling, som kan hjælpe med at finde medarbejdere til landbruget.

For Karsten Andersen var det en stor gevinst, at der var hjælp at hente til at finde bedriftens nye medarbejder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det har jeg hverken tid til eller interesse i at skulle stå for selv. Sidst, jeg selv søgte efter en medarbejder, satte jeg et opslag i ugeavisen, men den slags gør man ikke i dag. Der er sket meget siden. Derfor takkede jeg ja til hjælp fra Velas, fordi jeg har nok andet at give mig til i stedet for selv at lede efter en medarbejder, fortæller Karsten Andersen.

Netop det er ifølge Thorbjørn Andersen, rekrutteringskonsulent i Velas, som har hjulpet mange landmænd med at rekruttere nye medarbejdere, pointen med, at man som arbejdsgiver skal overveje at opsøge rådgivning.

- Det er det, som gør, at vi har en berettigelse. Vi lægger os i selen for at hjælpe vores kunder hele vejen rundt, lige fra forventningsafstemning, rekruttering, eventuel opholdstilladelse, skattekort og det kontraktlige, ligesom vi hjælper med at sikre, at der ligger en god introplan. Vores mål er altid, at der bliver skabt langvarige relationer mellem arbejdsgivere og medarbejderne, siger Thorbjørn Andersen.

Selvhjulpen medarbejder

For Karsten Andersen var det vigtigt at finde en medarbejder, som både kunne dansk og som havde erfaring.

- Jeg skulle bruge en farestaldsmedarbejder, som selv kunne finde ud af tingene. Vladislav er rigtig dygtig og har været rimelig selvkørende fra start, siger Karsten Andersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vladislav har tidligere arbejdet på en bedrift ved Skanderborg, og han har været i Danmark i omtrent fire år.

- Det har været en alletiders proces, fordi Velas også har taget sig af papirarbejdet med at få lavet kontrakter og sørget for at hjælpe med opholdstilladelser. Samtidig tager de sig af lønkørsel og den slags, og det betyder alt for min hverdag. Der er en masse andre ting, som jeg nu får tid til at få gjort, fortæller Karsten Andersen.

Karsten Andersen og hustruen er begyndt at spekulere på, hvad der skal ske, når de ikke længere skal drive svineproduktion.

- Ingen af vores to døtre vil overtage gården, så vi tænker da, at vi skal noget andet inden for en 8-10 år, lyder det afslutningsvis fra Karsten Andersen.