Lyt til artiklen:

Fjordland: Afgift vil være dræbende for mange landbrug

00:00
Hastighed: ???x
04:36

En høj CO2-afgift på for eksempel 750 kroner vil være dræbende for mange landbrug og bremse en igangværende indsats for at nedbringe landbrugets udledning af klimagasser. Det fastslog formanden for Fjordland, Leif Gravesen, i bestyrelsens beretning ved landboforeningens generalforsamling på Thyholm tirsdag aften.

- Vi er i gang og har meget at byde ind med, og der bliver lagt en enorm stor indsats i at komme i mål med den grønne omstilling og få styr på landbrugets CO2-udledning. Vi skal også huske, at det først i 2030, at vi skal nå reduktionsmålet på 70 procent, sagde Leif Gravesen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Formanden fremhævede blandt andet rækken af nye biogasanlæg samt de tilknyttede anlæg med grøn strøm, pyrolyse og græsprotein, der er på vej over hele landboforeningens dækningsområde, skriver Fjordland i en pressemeddelelse.

Samkørsel af afdelinger

Rådgivningsvirksomheden Fjordland offentliggjorde på generalforsamlingen regnskabet for det første hele driftsår efter fusionen af Lemvigegnens Landboforening, LandboThy og Landbo Limfjord.

Året har driftsmæssigt været præget af samkørsel af afdelinger, arbejdsgange og IT-infrastruktur, og fusionsforeningen Fjordland kommer derfor ud med et underskud på 3,1 millioner kroner.

Administrerende direktør for Fjordland Henrik Hardboe Galsgaard anser resultatet som ikke tilfredsstillende, men udtrykker også en forståelse for, at regnskabet i 2022 ender med røde tal, da både virksomheden og dens medarbejdere har været igennem en stor udvikling i fusionsåret.

- Med Fjordland har vi skabt Danmarks største landboforening. Vi har samlet landbruget i den vestlige del af Limfjorden om én forening og ét rådgivningsselskab. Det gør os stærke og betyder, at vi kan tilbyde rådgivning af højeste kvalitet. Selvfølgelig havde vi gerne set sorte tal på bundlinjen, men en sammenlægning kræver investering i virksomhedens fremtid, fortalte den administrerende direktør.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi ser et underskud i regnskabet trods stor travlhed i alle afdelinger og en meget stabil kundeportefølje på tværs af Fjordlands rådgivnings- og serviceområder. Det skyldes, at den fakturerebare andel af vores arbejde har været mindre, da vi har valgt at investere massivt i interne timer for at sikre, at omkostningerne forbundet med fusionen ikke vil trække ud over flere år, sagde Henrik Hardboe Galsgaard og uddyber:

- I 2022 er vores personaleomkostninger derfor en anelse højere, hvilket blandt andet skyldes prioritering af strategiarbejde og øgede omkostninger til efteruddannelse og rekruttering. Dertil var første kvartal stadig præget af corona med et øget sygefravær, sagde han.

rich-media-3
Medlemmerne i Fjordland samlet på Thyholm til generalforsamling. Pressefoto: Fjordland.

En god start på 2023

Det har samtidig været et vigtigt fokus for Fjordlands ledelse, at fusionen ikke skal belaste hverken medlemmer eller kunder:

- Vi mener ikke, at andre skal betale for de ekstra fusionsomkostninger, og derfor har vi valgt at underskuddet bliver taget fra vores egenkapital. Ligeledes har vi heller ikke valgt at sætte priserne for vores rådgivning op i 2022. Det skyldes, at vi mener, at vores priser ligger et fair niveau. Vi tror på, at vi igen kan fakturere de timer, der skal til, efter vi nu er kommet på plads, sagde Henrik Hardboe Galsgaard.

På generalforsamlingen kunne Henrik Hardboe Galsgaard da også bringe en glædelig nyhed til foreningens medlemmer. Investeringerne i 2022 ser ud til at give pote, og Fjordland kan for årets to første måneder præsentere en bundlinje bedre end samme periode 2022.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi ser allerede effekterne af vores interne investeringer og er kommet rigtig godt fra start i 2023. Vi kan se, at det er de rigtige valg, vi har taget. Der er budgetteret med et resultat før skat på 3,6 mio. kr., svarende til 2,4% af budgetteret omsætning, og her er vi lige nu foran målet. Vi vil derfor i 2023 have stort fokus på at øge effekterne af vores strategi 'Fælles Fjordland 2025, fortalte Henrik Hardboe Galsgaard.

Nyvalg til bestyrelsen

Leif Gravesen, Thisted, Morten Agger, Lemvig, og Lars Kristensen, Frederiks, blev genvalgt til Fjordlands formandskab. Morten Yde Kirk, Thisted, Jens Erik Nielsen, Bækmarksbro, Niels Holger Nordendahl, Mors, og Jesper Lousdal, Hurup, blev ligeledes genvalgt til bestyrelsen, mens Michael Bisgård, Skive, blev nyvalgt til bestyrelsen. Han afløser Roald Thing, Ramme, der ikke genopstillede.