Lyt til artiklen:

Greenpeace politianmelder Danish Crown - Fødevarestyrelsen svigter

00:00
Hastighed: ???x
02:37

Det er et år og ni måneder siden Greenpeace klagede til Forbrugerombudsmanden over Danish Crowns kampagne "klimakontrolleret gris", og nu optrapper organisationen sagen med en politianmeldelse af slagterigiganten. Det skriver Greenpeace i en pressemeddelelse.

- Dette skridt tager Greenpeace som konsekvens af, at en aktindsigt afslører, at Fødevarestyrelsen tilsyneladende på forhånd og allerede tidligt i behandlingen af Greenpeace' klage fra 2021 over Danish Crowns greenwashing besluttede, at de ikke vil sigte slagterigiganten, skriver Greenpeace i pressemeddelelsen, hvor det også fremgår, at de også klager til Folketingets Ombudsmand over Fødevarestyrelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- For at handle i strid med god forvaltningsskik og svigte sin pligt til at gribe ind over for lovovertrædelser af fødevarelovgivningens bestemmelse om vildledning, skriver NGO´en

Greenpeace klager over Danish Crown kampagne

Se også:

Greenpeace klager over Danish Crown kampagne

Forældelsesfrist

Politianmeldelsen falder, som nævnt, et år og ni måneder efter, at Greenpeace sendte klagen over Danish Crowns reklamekampagne til Forbrugerombudsmanden, der siden sendte den videre til Fødevarestyrelsen. Sagsbehandlingen har nu trukket så meget ud, at sagen risikerer at blive forældet. Sker det, kan politiet ikke rejse sigtelse mod Danish Crown, heller ikke hvis de vurderer, at der er tale om ulovlig greenwashing.

- Danish Crowns vildledende reklamer for klimaskadeligt kød er en af de største greenwashing-sager i Danmark. Det har været en lang farce at se vores klage sande til hos Fødevarestyrelsen, der enten ikke har formået eller ikke ønsket at gøre noget. Fødevarestyrelsen har fuldstændig svigtet sin pligt over for forbrugerne og klimaet, siger Kristine Clement, kampagneleder for landbrug, skov og natur og fortsætter:

- Det tyder på, at Fødevarestyrelsen har ørene fulde af vat, siden den har kunnet sidde de seneste års tydelige politiske signaler overhørig om, at der skal slås ned på greenwashing. Vi opfordrer derfor nu kraftigt fødevareminister Jacob Jensen til at hanke op i sin styrelse, så den begynder at løfte sit ansvar for, at forbrugerne, der gerne vil handle for klimaet, ikke skal stå magtesløse og forvirrede tilbage i junglen af virksomheders grønne budskaber, afslutter hun.

Danish Crowns

Se også:

Danish Crowns "klimakontrolleret gris" er ikke længere i danske supermarkeder

Kommer bag på DC

Hos slagterigiganten fortæller pressechef Jens Hansen, at politianmeldelsen er overraskende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Politianmeldelsen kommer selvsagt bag på os, da Greenpeace tidligere har klaget til forbrugerombudsmanden og denne sag derfor allerede er under behandling af myndighederne. Der er tale om gammel vin på nye flasker, siger Jens Hansen til Maskinbladet.