Lyt til artiklen:

Fugleinfluenza-epidemi får lande til at søge mod vacciner

00:00
Hastighed: ???x
01:55

Europa og verden er for tiden ramt af en stor epidemi af højpatogen fugleinfluenza, og det får nu flere lande til at overveje vacciner i fjerkræsproduktionen, det skriver Reuters, som har talt med en række ledende figurer hos førende fjerkræ- og æggeproducenter, samt med virksomheder der sælger fjerkræ og vacciner.

Største europæiske udbrud af fugleinfluenza

Se også:

Største europæiske udbrud af fugleinfluenza

Til mediet lyder det, at den globale holdning til vacciner generelt er skiftet, på grund af graden af det igangværende udbrud. Udover at udbruddet fører til at millioner af høns, ænder, gæs og kalkuner slås ned, så frygter forskere i stigende grad, at virussen bliver endemisk - en normalt forekommende virus på linje med eksempelvis malaria.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bliver sygdommen det, så vil det nemlig øge risikoen for, at den muterer og kan sprede sig til mennesker.

Frygter skjult spredning

En af årsagerne til at mange lande hidtil har været tilbageholdende med at vaccinere fjerkræ for fugleinfluenza er, at en vaccineret fugl stadig kan smittes og bære virussen skjult videre, og dermed sløre smitten.

Alligevel startede Mexico med at vaccinere i 2022, mens Ecuador i februar har meddelt at de vil vaccinere over to millioner fugle, efter en ni-årig pige blev smittet med fugleinfluenza.

I Kina har de vaccineret mod fugleinfluenza i næsten 20 år, og det har betydet at antallet af udbrud er blevet kraftigt reduceret i landet, der stort set omsætter hele fjerkræsproduktionen indenrigs.

I Europa har Frankrig planer om at vaccinere til september, inden trækfuglenes tilbagevenden kan bringe smitte med. Samtidig blev EU-landene i 2022 enige om at implementere en vaccinestrategi på tværs af alle 27 medlemslande.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Frankrig er desuden, som led i EU-strategien, ved at teste vacciner på ænder mens Holland tester på æglæggende høns, Italien tester på kalkuner mens Ungarn tester på pekingænder.