Lyt til artiklen:

Største europæiske udbrud af fugleinfluenza

00:00
Hastighed: ???x
01:42

Netop nu er fugleinfluenzaen løs i Europa i den højpatogene udgave HPAI (Highly Pathogenic Avian Influenza). Og epidemien er den hidtil største man har observeret i Europa, det skriver EFSA, European Food Safety Authority.

Senest har vi 2. januar fået det fjerde udbrud siden oktober i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fugleinfluenza i 50.000 høns ved Hedensted

Se også:

Fugleinfluenza i 50.000 høns ved Hedensted

I det første år af epidemien, som gik fra oktober 2021 til September 2022 var der 2520 udbrud i fjerkræ, 227 var i tamfugle, og 3867 udbrud i vilde fugle i i alt 37 europæiske lande. Som følge heraf blev omkring 50 millioner fugle aflivet på de berørte bedrifter.

Vandfugle mistænkes

Det stigende antal udbrud henover sommeren 2022 i især fjerkræ og vandfugle får EFSA til at mistænke vandfugle som de store smittespredere. Den effektive spredning af den højpatogene variant betyder desuden, at der for første gang ikke har været nogen klar skillelinje mellem epidemiens første år og det andet år, der startede i oktober 2022.

EFSA undersøger for tiden perspektiverne i at vaccinere mod HPAI for fjerkræ, og hvordan potentielle vaccinestrategier kan se ud. Resultaterne af de undersøgelser forventes i anden halvdel af 2023.

Høj risiko

Herhjemme har Fødevarestyrelsen også i 2022 opdateret smitterisikoen for fugleinfluenza til høj, og det betyder at følgende gælder:

  • Nu gælder indelukningskravet, og alle fugle og fjerkræ skal under tag. Folk, der holder færre end 100 fugle i fangenskab og kun bruger alle produkter herfra i egen husholdning er undtaget, hvis der ikke er kontakt med fjerkræ.
  • Alle fugleejere og fjerkrævirksomheder skal være særligt opmærksomme på risiko for introduktion af HPAI udefra og på at fastholde høj smittebeskyttelse. Smittebeskyttelse er ejerens ansvar.
  • Fødevarestyrelsen øger opmærksomheden omkring indrapportering af fund af døde vilde fugle.
Smitterisiko for fugleinfluenza til fjerkræbesætninger stiger til høj

Se også:

Smitterisiko for fugleinfluenza til fjerkræbesætninger stiger til høj

Yderligere information kan findes på styrelsens hjemmeside