Lyt til artiklen:

Højeste antal dødsulykker i 14 år, men antallet falder i landbruget

00:00
Hastighed: ???x
03:56

I 2022 skete fire af de i alt 43 arbejdsrelaterede dødsulykker i Danmark inden for landbrug, skovbrug og fiskeri, og det er et fald sammenlignet med gennemsnittet i perioden fra 2016 til 2021, hvor der cirka har været syv dødsulykker årligt.

Det viser en analyse, som Arbejdstilsynet har lavet ud fra det samlede antal dødsulykker i 2022. Analysen er netop blevet præsenteret for Folketingets beskæftigelsesudvalg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er en rar tendens, som jeg håber fortsætter. Jeg tror, at en af forklaringerne kan være, at vi i branchen er blevet bedre til at snakke om arbejdsmiljø og sikkerheden, siger Ann Frost, der er arbejdsmiljøkonsulent hos Agrovi til Maskinbladet.

I analysen bliver antallet af dødsulykker også opgjort i incidens, der sammenholder antallet af dødsulykker med, hvor mange der arbejder inden for de forskellige brancher.

Og her viser tallene en positiv udvikling for landbruget. Incidensen falder fra 8,5 til 5,2.

- Landbrug, skovbrug og fiskeri har i perioden 2016 til 2021 klart haft den højeste incidens. I 2022 har der været frie dødsulykker inden for denne branchegruppe, hvilket er mindre sammenlignet med perioden fra 2016 til 2021, konkluderer analysen.

Arla får strakspåbud efter arbejdsulykke

Se også:

Arla får strakspåbud efter arbejdsulykke

Ser man samlet på tallene over de foregående 40 år, så har udviklingen i antallet af dødsulykker haft en faldende tendens.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Forebyggelsen af arbejdsulykker handler meget om, at vi får sat sikkerheden på dagsordenen og får snakket om, hvad der er farligt. Hvis der er fokus på det, så bliver det også mere legalt at stoppe op og sige fra i forskellige situationer, siger Ann Frost.

rich-media-4
11 dødsulykker skete i 2022 ved klemning. En person afgik ved døden efter klemning i en kartoffellægger. (Arkivfoto: Uffe S. Kristensen)

Flest død ved klemning

Ifølge Arbejdstilsynet var den hyppigste årsag til arbejdsrelaterede dødsfald, at personerne blev klemt eller mast.

11 af de i alt 43 dødsulykker skyldes klemning. Det har blandt andet været i en kartoffellæggermaskine, mellem en traktor og ladvogn og mellem en minilæsser og løftearm.

- I branchegruppen Landbrug, skovbrug og fiskeri er ansatte primært afgået ved døden ved at være blevet klemt/mast (cirka 40 procent) og ramt af genstand (cirka 20 procent), står der i analysen.

rich-media-5
Grafik: Arbejdstilsynet

Ann Frost har i næsten 10 år arbejdet med arbejdsmiljøet i landbruget, og hun har flere gange oplevet ulykker, hvor folk er blevet mast.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun fortæller, at hun har oplevet flere episoder, hvor flok er blevet bakket ned, fordi det har været mørkt, eller er blevet klemt under en minilæsser, fordi de ikke har sikkerhedsselen på.

- Minilæssere vælter jævnligt, men hvis man har sikkerhedssele på, så kan man ikke blive klemt under den, siger hun.

Hun påpeger også, at reflekser på arbejdstøjet kan mindske risikoen for eksempelvis at blive bakket ned på en mørk mark under høsten.

rich-media-7
I 2022 mistede en person livet ved at blive mast mellem en minilæsser og løftearm.(Arkivfoto: Morten Damsgaard)

Næsten kun mænd i dødsulykker

Den samlede opgørelse for 2022 viser, at det hovedsagelig er mænd, der mister livet i arbejdsulykker. Kun to af det samlede antal dødsofre var kvinder, og dermed var 92 procent af dødsofrene mænd.

Statistikken viser også, at dødsulykkerne antalsmæssigt hovedsageligt sker for personer i alderen 50 til 59 år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I 2022 har der været flere i denne aldersgruppe, end der gennemsnitligt har været i perioden 2016 til 2021, lyder det i analysen fra Arbejdstilsynet.

I 2022 er 11 personer i 50'erne afgået ved døden som følge af en arbejdsulykke. Dermed er niveauet en tredjedel højere end det årlige gennemsnitlige niveau for perioden 2016 til 2021.

- Jeg oplever, at dem der er meget erfarende, som har prøvet tingene mange gange før, ofte kan glemme at passe på sig selv. De bliver lidt mere laisser faire med alderen, siger Ann Frost.