Lyt til artiklen:

Fiskemel-branchen kræver svar: Er der dansk fiskemel i hønsefoderet?

00:00
Hastighed: ???x
01:47

I Danmark er der to fiskemelsfabrikker, TripleNine og Skagen FF. Deres brancheforening er Marine Ingredients Denmark (MID).

De er lige nu i dialog med DTU og Fødevarestyrelsen, da en undersøgelse, som de står bag, har konkluderet, at PFAS i økologiske æg stammer fra fiskemel i hønsefoder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Marine Ingredients Denmark finder det problematisk, at DTU Fødevareinstituttets tekniske undersøgelse ikke har sporbarhed i forhold til oprindelsen af det fiskemel, der er anvendt i foderblandingerne til høns, skriver brancheforeningen i en pressemeddelelse.

De oplyser desuden, at de samarbejder med både myndigheder og forskere om at få et retvisende billede af PFAS-indholdet i fisk og fiskemel, og de vil arbejde på at få denne problemstilling håndteret hurtigst muligt.

- Vi fortsætter analyser for at få fyldestgørende billede af alle de fiskearter, vi modtager, og vi forventer en vis variation mellem arter, sæsoner og fiskeområder, og at der vil være områder med en særlig lokal belastning. Men alt tyder på, at fisk fanget i danske farvande og Nordøst-Atlanten ikke er belastet, udtaler MID i pressemeddelelsen.

Branchen sætter spørgsmålstegn ved, om det er dansk fiskemel, der er årsagen til det høje PFAS-indhold i økologiske æg.

Ægproducent med 231.000 høner tror på hurtig løsning med PFAS i økologiske æg

Se også:

Ægproducent med 231.000 høner tror på hurtig løsning med PFAS i økologiske æg

Marine Ingredients Denmark oplyser nemlig, at deres egne analyser viser, at der ikke er grund til bekymring, da de værdier, som de selv finder, afspejler de værdier, som Fødevarestyrelsen fandt i hele fisk i 2011. Værdier, som ligger under de grænseværdier, som DTU har fastsat.