Lyt til artiklen:

Miljøministeren forbyder PFAS i brandslukningsskum

00:00
Hastighed: ???x
01:41

I fremtiden skal det forhindres, at brandøvelsespladser forurener miljøet, som det var tilfældet i Korsør, hvor medlemmer af et kogræserlaug blev udsat for høje værdier af PFAS, fordi de spiste kød fra kvæg, der havde græsset på arealer, som støder op til brandøvelsesarealer.

Derfor forbyder miljøministeren fra årsskiftet PFAS i brandslukningsskum.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Nu går vi foran EU og fjerner en direkte kilde til udledning af PFAS til miljøet. Arbejdet er dog langt fra gjort med dét. Herhjemme er vi i gang med arbejdet på en kommende national PFAS-handlingsplan, som både skal give os et overblik over, hvor og hvordan vi bedst sætter ind og gøre noget ved problemerne. Og i EU arbejdes der også med et forbud mod alle PFAS. Men det er en omfattende og kompleks opgave, som vil tage tid, siger miljøminister Magnus Heunicke (S) i en pressemeddelelse.

PFAS i græs koster landmand i Thy millioner i tab

Se også:

PFAS i græs koster landmand i Thy millioner i tab

Det Europæiske Kemikalieagentur, ECHA, har udarbejdet et forslag om at forbyde PFAS i brandslukningsskum i hele EU, men med det nationale forbud kommer Danmark altså et EU-forbud i forkøbet.

Forbuddet betyder, at al salg og import af brandslukningsskumkoncentrat med PFAS forbydes på brandøvelsespladser fra 1. januar 2024. Desuden forbydes al anvendelse af brandslukningsskumkoncentrat med PFAS på brandøvelsespladser fra 1. juli 2024.