Lyt til artiklen:

Efter seks år: Omsætter kræver 200 millioner af L&F

00:00
Hastighed: ???x
03:24

Den tidligere omsætter-virksomhed Porc-Ex Breeding skal 5. december til første retsmøde i Sø- og Handelsretten, hvor omsætteren har stævnet Landbrug & Fødevarer for 200 millioner kroner. Det skriver Agriwatch

Ifølge mediet skal retten tage stilling til, om landbrugstoppen misbrugte en dominerende stilling på området for danske avlsgrise, til at lukke konkurrenten Porc-Ex Breeding ude. Eller om det blot var fair praksis for at styrke danske grisegener internationalt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge retslisterne fra Sø- og Handelsretten er der retsmøder med hovedforhandling hele ugen, og også mandag den 12. december.

Opsagt

Sagsforløbet tager sit udspring i 2016, hvor Porc-Ex´ administrerende direktør, Holger Bøgebjerg Sørensen sagde, at L&F indførte kartellignende tilstande med dannelsen af DanAvl, der i dag hedder DanBred.

- Landbrug & Fødevarer meldte den 22. december 2015 ud i pressen, at alle DanAvl-kunder i fremtiden KUN kan handle med Landbrug & Fødevarers nye selskab og ikke med forhandlerne. Vi finder denne udmelding voldsomt arrogant og stærkt skadelig for driften af vores virksomhed, set i lyset af, at L&Fs planer synes at være ulovlige og derfor ikke mulig at gennemføre, sagde Holger Bøgebjerg Sørensen dengang, og tilføjede:

- Landbrug & Fødevarer undlod i pressemeddelelsen d. 22. december 2015 at fortælle, at den nye struktur for salget af avlsgrise endnu ikke er godkendt af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. L&F undlod også at fortælle, at den nye struktur kun kan gennemføres under forudsætning af en godkendelse af konkurrencemyndighederne, og at der endnu ikke er ansøgt om godkendelse. Landbrug & Fødevarer undlod også at fortælle, at den planlagte nye struktur er indklaget for konkurrencemyndighederne af Porc-Ex Breeding i oktober 2015.

Landbrug & Fødevarer afviste dengang kritikken og beskyldningerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Porc-Ex: L&F indfører kartellignende tilstande

Se også:

Porc-Ex: L&F indfører kartellignende tilstande

I forbindelse med at Porc-Ex Breeding indklagede DanAvl for konkurrencestyrelsen, fik omsættervirksomheden opsagt sin forhandlerkontrakt.

DanAvl indbragt for konkurrencestyrelsen

Se også:

DanAvl indbragt for konkurrencestyrelsen

Porc-Ex Breeding lukker efter DanAvl-konflikt

Se også:

Porc-Ex Breeding lukker efter DanAvl-konflikt

Bagmandspolitiet

Konkurrencestyrelsen afviste i 2016 at lave et midlertidigt indgreb mod DanAvl, og det fik senere på året Porc-Ex Breeding til at anmelde Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild og daværende L&F-direktør Karen Hækkerup blandt andre til Bagmandspolitiet.

Landbrug & Fødevarer anmeldt til Bagmandspolitiet

Se også:

Landbrug & Fødevarer anmeldt til Bagmandspolitiet

- Alle de anmeldte parter og personer har på hvert deres niveau besluttet at oprette et nyt selskab, som skal stå for alt køb og salg af DanAvl-produkter. De har simpelthen besluttet på øverste plan, at der skal etableres et monopol-selskab, således at ingen andre aktører har mulighed for at købe eller sælge DanAvl produkter. Herunder Porc-Ex Breeding. Landbrug & Fødevarer og alle de andre har besluttet at fjerne den hidtidige konkurrence. Jeg antager på det kraftigste, at deres formål angiveligt er, at hæve priserne på DanAvl produkter, og hvis det er tilfældet, er det et klokkeklart brud på konkurrenceloven, sagde Holger Bøgebjerg Sørensen, direktør i Porc-Ex Breeding dengang.

Hos Landbrug & Fødevarer tog man dengang anmeldelsen oppefra og ned.

- DanAvl handler om, at landmændene skal tjene pengene på avlen, frem for at en enkelt virksomhed gør det. Vi synes anmeldelsen er grundløs. Indtil der er nyt, har vi ikke yderligere kommentarer, sagde advokat Morten Kofmann fra Kromann Reumert.

L&F: Anmeldelsen er grundløs

Se også:

L&F: Anmeldelsen er grundløs