Lyt til artiklen:

Danbred taber kvart milliard i 2022

00:00
Hastighed: ???x
02:28

En omsætning på 951 millioner kroner i 2022 kommer efter en tur gennem afskrivninger og ekstraordinære afskrivninger igennem regnskabet med et underskud på 248 millioner kroner, det skriver Danbred i en pressemeddelelse i forbindelse med det netop offentliggjorte årsregnskab for genetikfirmaet.

- Når vi ser på verdensmarkedet, ser vi en branche, der er særdeles udfordret. Det har naturligvis også påvirket DanBred i 2022, og den generelle markedsudvikling er hovedårsagen til, at omsætningen falder med otte procent i 2022. Hertil kommer nogle større engangsposter, som tilpasser selskabets aktivitet til fremtiden, udtaler bestyrelsesformand for DanBred, Truels Damsgaard i pressemeddelelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danbred peger på, at det globale marked for produktion af grise og grisekød har været endog meget udfordret i 2022. I Danmark og Vesteuropa er griseproduktionen reduceret markant, hvilket er den primære baggrund for, at DanBred i 2022 realiserer et fald i omsætningen på otte procent til 951 millioner kroner.

Resultatet af DanBreds primære drift er påvirket af større engangsposter især i forbindelse med tilpasning af aktiviteter i USA, regulering af opformeringskapacitet i Europa samt afvikling af aktiviteterne i Rusland:

  • DanBred valgte umiddelbart efter den russiske invasion af Ukraine at stoppe al aktivitet i Rusland med opsigelse af kundekontrakter samt nedlukning af det lokale datterselskab.
  • DanBred er i færd med at afvikle lokal opformering i USA. DanBred er fortsat aktiv i USA med sædforretning.
  • Grundet faldet i griseproduktion i Europa, er DanBred i gang med at reducere kapaciteten på opformeringsstalde i Tyskland, Belgien og Frankrig. Denne tilpasning forventes at være fuldt indfaset i løbet af 2023.

Samtidig gør markedsudviklingen på selskabets hovedmarkedder i Danmark og Europa, at Danbred nedskriver de immaterielle anlægsaktiver med 138 millioner kroner - en goodwill-nedskrivning af de større.

- På trods af det stærkt utilfredsstillende resultat for 2022 er der grundlag for, at Danbred kan se lysere på fremtiden. Danbred har foretaget en markant tilpasning af aktiviteterne, hvilket fremadrettet vil reducere risikoprofilen samt øge profitabiliteten. Derudover går Danbred ind i 2023 med en stærk ordrebog og pipeline for de oversøiske markeder, hvilket sammen med stabiliseringen af markederne i Danmark og Europa forventes at give vækst i omsætningen i 2023. Budgettet for 2023 udviser en lille, men positiv bundlinje, siger Truels Damsgaard, bestyrelsesformand for Danbred.

Danbred er samtidig ved at etablere sig i Nordamerika med lokal opformering i Canada samt ny sædforretning i både USA og Canada.

Danbred etablerer datterselskab i Canada

Se også:

Danbred etablerer datterselskab i Canada