Lyt til artiklen:

Ny selektionsteknik kan reducere foderforbruget

00:00
Hastighed: ???x
03:13

En blodprøve fra en gris har meget at sige, når det kommer til udviklingen af fremtidige generationer. Det bevises af en helt ny måde at drive avl på, som sikrer et fortsat lavt foderforbrug og en god kødkvalitet hos fremtidens grise. Den nye måde kaldes metabolomisk selektion, og Danbred er i front med at få den nye teknik klar til brug i praksis, det skriver virksomheden i en pressemeddelelse.

Når den nye teknik kan tages i brug, vil det betyde mærkbare forbedringer i dansk griseproduktion. Særligt for egenskaber som lige nu er svære at måle, såsom fodereffektivitet. Eksempelvis kan reduktionen i foderforbruget hos slagtegrise over fem år blive 0,05 i stedet for 0,04 foderenheder pr. kilo tilvækst med metabologisk selektion nye teknik, bedyrer Danbred. Og det vil ifølge genetikvirksomheden løbe op i en foderbesparelse på syv millioner foderenheder per år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Måler molekyler i blodet

Metabolomisk selektion er en mere præcis måde at udvælge de bedste grise til fremtidige generationer, og det vil kunne mærkes på produktiviteten i de danske besætninger. I praksis gøres foregår det ved at måle, hvilke molekyler der er i grisens blod og derved grave dybere i de avlsegenskaber, der former DanBred-grisen.

- Vi startede projektet Metabolomisk Selektion i 2020. Vi er i dag så langt, at vi ved, hvordan vi kan bruge den ekstra information fra grisens blod. Næste skridt er at eftervise, at vi rent faktisk bliver bedre til at udpege grise med for eksempel lavt foderforbrug, lyder det fra Tage Ostersen, afdelingsleder i Avl & Genetik hos Landbrug & Fødevarer.

Efterspurgt kvalitet

Kvaliteten af grisekød produceret af slagtegrise med Danbred-genetik er i forvejen høj. Også udenfor Danmark er der stigende interesse for kødkvalitet. Derfor er egenskaben intramuskulært fedt inkluderet i projektet, da det er en vigtig egenskab, når det kommer til smag og saftighed.

Hver uge indsamles data på slagtekroppe, hvor grisekammene analyseres for kødkvalitetsparametre. Der laves måling af ultimativ pH, farve, intramuskulært fedt og myofibrillær fragmenteringsindeks, hvor sidstnævnte er en indikator for proteinnedbrydningen i kødet og et udtryk for mørheden af kødet.

- Vi sender test af kødet til Aarhus Universitet, der dernæst sender os svaret på, hvordan grisen præsterer inden for de forskellige egenskaber, forklarer Tage Ostersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Byg og grise

Metabolomisk selektion er ikke kun en metode, der kan anvendes inden for avl af grise. Derfor er Danbred gået sammen med blandt andre Nordic Seed. Bygplanter har nemlig DNA, der minder om grises. Derfor er det oplagt at samarbejde om at udvikle de nødvendige værktøjer.

- Metabolomisk selektion er metoden til at grave et spadestik dybere i forhold til at bruge avlskandidatens samlede stofskifte-'billede' i blodbanen. Ved at kende dette, kan vi bedre udvælge de rette avlsdyr til næste generation. De er faktisk en del længere i forhold til metabolomisk selektion, når det kommer til bygavl, og derfor er det en kæmpe gave, at vi kan samarbejde, selvom det er to forskellige fødevarer, siger Tage Ostersen.