Landbrug & Fødevares nye konstruktion af DanAvl er indbragt for Konkurrencestyrelsen og anklaget for monopol- og kartellignende adfærd i forbindelse med stiftelsen. Med konstruktionen af det nye DanAvl har Landbrug & Fødevarer et ønske om at samle alt salg af svinegener og avlsgrise under et nyt selskab, som er fuldt kontrolleret af landbrugsorganisationen. DanAvl administreres direkte af Videncenter for Svineproduktion som er en del af Landbrug & Fødevarer. I DanAvl bestemmes regler for produktion og salg af avlsgrise.

Hidtil er salget af svinegener og avlsgrise foregået gennem flere landmandsejede selskaber og virksomheder. En af de virksomheder, som er berørt af den nye selskabskonstruktion er Porc-Ex Breeding, som har valgt at anklage Landbrug & Fødevarer og DanAvl for brud på konkurrencereglerne.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Landbrug & Fødevarer bruger alle midler - både lovlige og ulovlige - for at få deres projekt til at blive til virkelighed.,

Henrik Bøgebjerg Sørensen, direktør Porc-Ex Breeding

- Vi har anklaget Landbrug & Fødevarers nye DanAvl strategi for brud på konkurrenceloven. Den vil simpelthen presse en række aktører ud af markedet, og stoppe vores muligheder for at sælge svinegener og avlsgrise i Danmark og på verdensmarkedet, siger Holger Bøgebjerg Sørensen, direktør i Porc-Ex Breeding, og fortsætter:

- Landbrug & Fødevarer udnytter sin dominerende position til at diktere både produktionens størrelse, indkøbspriser og salgspriser. Blandt mange diskriminerende bestemmelser var blandt andet at Landbrug & Fødevarers eget Danavl-selskab forbeholdt sig retten til at sælge avlsgrise i samme område som agenten, samt de ville diktere en fast købs- og salgspris, siger Holger Bøgebjerg Sørensen, direktør i Porc-Ex Breeding. siger Holger Bøgebjerg Sørensen.

- I processen er det langsomt gået op for os, hvad det egentlig var, Landbrug & Fødevare ville med etableringen af det nye DanAvl. Og det har vi selvfølgelig protesteret over, efterhånden som der er kommet flere detaljer frem. Og den kritik fik konsekvenser for vores forretning, forklarer Holger Bøgebjerg Sørensen

Kritik medførte opsigelse

Den 4. Januar 2016 skrev Holger Bøgebjerg Sørensen på Porc-Exs hjemmeside, at han ikke fandt den nye DanAvl struktur gunstig for hverken sin virksomhed eller sektoren som helhed. Efterfølgende opsagde Landbrug & Fødevarer Porc-Exs forhandlerkontrakt, med virkning fra den 1. august og med den begrundelse, at man havde misligholdt kontraktreglerne

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Landbrug & Fødevarer henviste til en tillægskontrakt om, at forhandlere skal se L&Fs forslag til nye strukturer for salg af DanAvl-grise med positive briller. Det mente de, at vi ikke havde. Vi har imidlertid forsøgt at se det positive i den nye strategi. Set fra vores stol er det svært at samarbejde, når den dominerende modpart ikke vil forhandle, men kun diktere. siger Holger Bøgebjerg Sørensen.

Med opsigelsen af Porc-Ex Breedings kontrakt, har Landbrug & Fødevarer sat virksomhedens fremtid på spil. Og derfor har direktør Holger Bøgebjerg Sørensen en forhåbning om, at Konkurrencestyrelsen arbejder hurtigt.

- Landbrug & Fødevarer bruger alle midler - både lovlige og ulovlige - for at få deres projekt til at blive til virkelighed. Og vi mener, de er gået gevaldigt over grænsen i denne sag. Hvis ikke Konkurrencestyrelsen arbejder hurtigt og enten kommer med en afgørelse, eller et midlertidigt indgreb, så vil det betyde, at vores virksomhed ikke kan eksistere længere. Hvis ikke, vi må købe og sælge avlsdyr, så har vi ingen forretning, siger Holger Bøgebjerg Sørensen.

Flere indberetninger

Porc-Ex Breeding har indbragt DanAvl for Konkurrencestyrelsen. Og det er der også andre der har. Maskinbladet erfarer, at flere virksomheder og private avlere har valgt at anklage DanAvl for karteldannelse. Deriblandt Breeders Of Denmak og DTL A/S Padborg. Dermed tegner der sig et billede af en fra flere sider bred og voksende kritik af både forløbet en voksende kritik af både forløbet, DanAvl og Landbrug & Fødevarers håndtering af sagen.

- Flere af dem, vi taler med, retter den samme hårde kritik og anklager mod DanAvl-konstruktionen. Og samtidig har de tilbagemeldinger, vi har fået fra vores advokater i sagen gjort, at jeg har meget svært ved at se en fremtid for den nye DanAvl strategiDanAvl, siger Holger Bøgebjerg Sørensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Direktøren håber på at der kommer en afgørelse - enten permanent eller midlertidig - fra Konkurrencestyrelsen indenfor 14 dage.