Lyt til artiklen:

Vejning 24/7 giver overblik over tilvækst

00:00
Hastighed: ???x
01:44

Abonnementsartikel

En fast boks med vægt i smågrisestien eller slagtesvinestalden kan give indikator for om dyrene har den optimale tilvækst.

Virksomheden Agrisys har udviklet en vægt, som en slags whistleblower i stien. Vægten måler hele døgnet dyrenes vægt, når de løber ind og ud af vægten.

Bjarne Brixen er indehaver af virksomheden Easy Gain, og har indgået aftale med Agrisys om eneforhandlingen af AutoPig-vægten. Han fortæller, at der ligger et stort udviklingsarbejde bag, inden produktet kom på markedet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- AutoPig sørger for at opsamle data gennem vægten uden at forstyrre dyrenes naturlige adfærd og præsenterer data overskueligt via en app. På den måde kan man være på forkant og for eksempel skifte foderblanding på det optimale tidspunkt, fortæller Bjarne Brixen, indehaver af Easy Gain.

Easy Gain har været på markedet i tre år, men det er først nu, at Bjarne Brixen for alvor har skruet op for salget. I disse dage står han på Agromek med vægten.

- Jeg oplever stor interesse for vægten, som både kan købes og lejes. Mange svineproducenter kan godt se det smarte i, at AutoPig hele døgnet kan holde øje med blandt andet tilvæksten, når grisene løber gennem vægten, fortæller han.

rich-media-2
AutoPig findes i to modeller. En til slagtesvin og en mindre model til smågrise. Foto: Marianne Nørmark.

Easy Gain har lavet har lavet kontrolvejninger i AutoPig - hvor dyrenes faktuelle vægt er blevet sammenholdt med vejningerne i vægten.

- Det er kun nødvendigt at have en eller to vægte i en hel besætning, da vægten i en enkelt sti kan være en indikator på tilvæksten og forholdene i resten af stalden, fortæller forhandleren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Man kan sige, at med AutoPig optimerer vi ud fra fakta frem for tro og historiske data, siger han.

Easy Gain giver også mulighed for at tilkøbe måling af vand, temperatur og fugtighed i stien.

rich-media-4
Vejeceller og resten af de elektroniske dele er placeret i topmodulet, så de dele er lettilgængelige og beskyttet bedste muligt: Foto: Marianne Nørmark.