Lyt til artiklen:

Daka viser godkendt afhentningsplads

00:00
Hastighed: ???x
02:19

Håndtering af døde grise, fra de forlader stalden, og til de er afhentet af de velkendte røde lastbiler fra Daka Danmark A/S, er reguleret af både lovgivning, interne bekendtgørelser for branchen og generel etik.

De store lastvogne, der henter de døde dyr, kræver fast bund, og derfor placeres afhentningspladserne ofte tæt på offentlig vej. Det betyder, at afhentningspladsen ofte er det første indtryk, det øvrige samfund får af en landbrugsejendom med grise. Derfor er det hensigtsmæssigt, at afhentningspladserne ikke blot opfylde minimumskravene, men også etableres diskret og med afskærmning af de døde dyr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Fra 2023 kræver en Danish-godkendelse, at afhentningspladsen er med fast og ventileret bund, samt en overdækning med en tæt overgang til underlaget, så ådselædende dyr ikke har adgang til de døde dyr, siger Søren Mohr Jensen, kommunikations- og marketingchef hos Daka Danmark og tilføjer:

- For os som modtagere af de døde dyr drejer det sig om at få så friske råvarer som muligt, og derfor er vi glade for, at der i anbefalingerne til indretning af afhentningspladser nu er beskrevet, at der skal skabes ventilation under de dyrene. Når de døde dyr opbevares tørt og ventileret, forsinkes forrådnelsesprocessen, og det giver os tid til at få samlet råvarerne, mens de stadig er friske.

Plads til alle

I den nye anbefaling er det beskrevet, hvor stor kapacitet en afhentningsplads skal have. Samtlige dyr, der dør på ejendommen, skal kunne opbevares overdækket på pladsen. Det gælder også i weekender og helligdage, og som eksempel anbefales der til en besætning med 1000 søer to pladser og to kapper, mens der til en besætning med slagtegrise og 2000 stipladser anbefales tre pladser og en kappe.

- Nogle landmænd har brugte spalter, der kan anvendes til afhentningsplads. Men har man ikke det, tilbyder vi en komplet løsning med bæringer, spalter og kadaverkappe. Delen kan bestilles som en samlet pakke, og de kan også købes enkeltvis, siger Søren Mohr Jensen.

For at lette arbejdet for chaufførerne anbefaler han, at spalterne placeres i afhentningsbilens kørselsretning, og at både dyr og kadaverkappe placeres vinkelret på kørselsretningen.