Lyt til artiklen:

Spar penge med sektionering af portionsfodringsanlæg

00:00
Hastighed: ???x
03:45

Spar driftstid, spar el, spar slitage og vedligeholdelsesomkostninger. Man kan godt påstå, at Daltec planlægger at præsentere griseproducenter for et spareanlæg på Agromek. Det skriver Firmaet i en pressemeddelelse.

Firmaet er for så vidt også enige i påstanden. For selve grundideen i et Daltec portionsfodringsanlæg til tørfoder, hvor hver sti får tilført individuelle portioner af flere forskellige fodertyper, er at opnå bedst mulig tilvækst hos grisene og samtidigt spare foderomkostninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Michael Dall, der er medejer af firmaet og blandt andet står for udvikling af firmaets egne softwareløsninger, fortæller, at man har puslet med ideen i et stykke tid, men nu er løsningen udviklet, softwaren fungerer efter hensigten, og fordelene er overraskende store, mener han.

- Vi har i nogen tid diskuteret de store fordele og potentialer, der burde være i at om-/opbygge store foderanlæg i sektioner. Men først nu har vi fået konkrete tal på det. Vi har i "realtid" logget, hvor lang tid det tager at fylde hver automat i en traditionelt opbygget stald i Danmark. Først med en opsætning, hvor foderrøret løber gennem hele staldsystemet og derefter i en opsætning med staldsektioner. Det vil sige: det var den samme stald, de samme automater og den samme fodermængde, der skulle ind. Forskellen var kun, hvordan det rørsystem, som ligger over automaterne, var udlagt. Forskellen er enorm, siger Michael Dall.

Bedre tal for sektioner

Store og lange anlæg med traditionel opbygning skal køre relativt lang tid for at fylde alle foderautomater. Selv lang tid efter at de første automater har fået foder, kører hele anlægget stadig, fordi de sidste automater er ved at få deres foderportioner. For hver automat, der skal påfyldes foder, er der mange meter anlæg, der skal holdes kørende, og foderet til de sidste automater skal transporteres langt, før det er fremme. Det giver unødvendig høj driftstid og stort slid i hele anlæggets længde og på alle anlæggets dele.

Ved at opdele det lange anlæg i sektioner og lade den primære foderkreds aflevere foderet til sekundære kredse, der så leverer foderrationen til den aktuelle foderventil/foderkasse, kan man reducere længden af foderets vej betydeligt. Populært sagt skyder foderet genvej.

Kører kun så længe der fodres

I ovenstående eksempel ses et langt anlæg med seks sammenhængende foderstrenge i staldens retning. Ved at opdele samme anlæg i tre sektioner og lade en af sektionerne fungere som den primære foderkreds, og dermed stå for at hente foder ind fra siloerne, opnår man besparelser i driftstiden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis én sektion skal have foder, så kører hovedkredsen kun, indtil den aktuelle foderration er afleveret til pågældende sektion. Derefter stopper hovedkredsen. De enkelte sektioner kører nemlig kun, så længe der fodres i netop deres område. Ellers holder de stille. Det samme gælder de sekundære kredse. Er der ikke behov for foder i nogen af stierne, holder den kreds stille.

I og med at foderportionen til de sidste automater med en sektioneret opbygning ikke længere skal transporteres gennem hele det oprindelige anlæg, så bliver der i gennemsnit kortere mellem siloer og automater, og dermed bliver der i gennemsnit også kortere transportafstand. Det giver som ekstra gevinst også en større kapacitet og dermed en kortere tid for en komplet opfyldning.

- Anlægget er blevet mere end dobbelt så hurtigt, driftstiden reduceret med 60 procent, og sliddet på foderwiren/kæden, hjørner og så videre er reduceret med op til 70 procent ved at opdele det konkrete anlæg på 650 meter og godt 100 foderventiler til tre sektioner på mellem 220 og 240 meter, siger Michael Dall.