Lyt til artiklen:

Rensning med biocid forhindrer biofilm i vandrørene

00:00
Hastighed: ???x
05:29

- Da vi ikke kan se ind i rørene, er det vigtigt vi finder en løsning, som vi ved med sikkerhed renser rørene helt ud i den sidste del af strengen, siger DanVit's rådgiver, Søren Jensen.

Oxiperm anlægget sørger for at producere og dosere præcis den mængde biocid, der er nødvendigt, også selvom flowet i rørene ændrer sig, og vandet er rent, så der ikke opstår biofilm i rørene, som giver bakterierne mulighed for at formere sig, skriver DanVit i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En af de første til at få installeret anlægget var Kristian Christiansen fra St. Løjstrup i Langå. Sikkerheden for at have rent vand i hele stalden var hele incitamentet for Kristian, da han valgte Oxiperm anlægget.

- Anlægget er meget pålideligt, og det kører bare, uden nogen problemer. Det eneste vi skal er at skifte de to dunke hver sjette uge, siger Kristian Christiansen.

Anlægget på St. Løjstrup er sat op så det sidder meget centralt. Alle medarbejdere går forbi det flere gange om dagen, og det er derfor nemt for alle at se, hvornår der skal skiftes dunke på anlægget.

Vand er en del af løsningen

- Vi har jo altid vidst at rent vand var vigtigt, og at vi skulle have stort fokus på vandet i forbindelse med zinkfri fravænning, fortæller Kristian Christiansen som igennem en længere periode havde renset vandet, i god tro med de produkter, man kunne købe på markedet.

Han var meget overrasket over, hvor skidt det faktisk stod til med bakterieindholdet i vandet, inden han fik installeret anlægget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Og det var jo kun i klimastalden jeg rensede - hvad så med babystalden, hvor der er endnu mere stillestående vand og et varmere miljø? lyder det fra Kristian som i dag er meget glad for, at han renser vandet på hele ejendommen.

Rent vand i stalden er den vigtigste kilde til sunde grise. Biofilm som sætter sig i vandrørene i stalden, er god grobund for mange bakterier som blandt andet e-coli. Det rene vand er en stor del af løsningen i zinkfri fravænning, og for Kristian er det vigtigt at kunne vinge det af, så det ikke er noget man skal gå og spekulerer over.

- Nu ved jeg at det er rent - helt ud i den yderste vandstreng, på hele ejendommen, siger han.

Anlægget har en stor kapacitet, og ét anlæg kan række på bedrifter med op til 5000 søer med smågrise.

Med Oxiperm-anlægget er der altid en frisk chlordioxidopløsning til rådighed, som produceres ved at anlægget blander to fortyndede kemikalier, saltsyre og natriumklorit, med vand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De to kemikalier er tilgængelige i de rigtige koncentrationer og står lige under anlægget og er nemme at udskifte, fortæller Rikke Eriksen Gissel, Global Senior Product Specialist ved Grundfos.

Doseringen af chlordioxiden på Oxiperm-anlægget er styret via vandurets flow. Det er derved mere nøjagtigt i doseringen til vandet, end en beregnet løsning og doseringen vil følge med selv når der bruges allermest vand. Anlægget tager den korrekte mængde af produkterne ind og pumper den meget lille mængde af chlordioxiden, mere præcist ud i hele vandstrengen, skriver Danvit.

Sikker og effektiv nedbrydning

Chlordioxid er en meget effektiv biocid til kemisk nedbrydning af patogene organismer, både nedbrydning af biofilm og flydende organismer. Da det er en gas opløst i vand vil det i modsætning til alternativer, som hypochlorit og brintoverilte, have lettere ved at penetrere biofilmens beskyttende vægge.

Derudover vil chlordioxid, i modsætning til hypochlorit, ikke reagere med organisk stof i vandet hvorved potentielt kræftfremkaldende biprodukter undgås.

- Ved drikkevandssystemer i stalde er der i højere grad perioder med mere stillestående vand og et lille flow, som giver optimale forhold til vækst af bakterier og biofilm. Derved kan flere vandbårne infektioner være et reelt problem, og det er derfor vigtigt med en behandling af vandet som er effektiv over længere perioder, hvor chlordioxid har en klar fordel over brintoverilte, fortæller Søren Jensen, DanVit.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Chlordioxid kan selv i meget lave koncentrationer helt ned til 0,2 ppm forhindre væksten af mikroorganismer. Når chlordioxiden kommer i kontakt med mikroorganismerne, gennemtrænger det og nedbryder cellemembranen i organismen og derved ødelægges deres grundlæggende levevilkår, fortæller Søren Jensen.

- Det er vigtigt for os hos DanVit, at vi samarbejder med Grundfos, så ved vi at kvaliteten på anlægget er høj. Deres produkter er gennemtestede og holdbarheden er i top. Vi skal vide at de anlæg vi sætter op holder, og at vi ikke skal ud og tjekke til pumper og så videre. Grundfos kommer en gang om året og efterser anlægget og tjekker styringen, fortæller Søren Jensen, DanVit.

Årlige besparelse

Tidligere rensede Kristian Christiansen kun vandet i klimastalden, da han opdagede et problem med beskidte vandstrenge, men denne tidligere anvendte metode nåede ikke ud i hele strengen. Effekten aftog simpelthen efter kun et par meter.

Herefter forsøgte Kristian sig med en anden løsning til rensning af rørene i klimastalden. En løsning som han dog ikke helt følte samme sikkerhed ved, som den han i dag oplever ved at anvende Oxiperm anlægget. Ved denne rensning havde Kristian en årlig udgift på cirka 15.000 kroner om året i klimastalden, i dag bruger han cirka 4.000 kroner om året og får renset rørene på hele ejendommen.

Som en sidegevinst har Kristian oplevet at vandeventilerne i stierne er renere og ikke skal skiftes så ofte som hidtil.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Tidligere blev der skiftet minimum én ventil om ugen, og nu har vi ikke udskiftet nogen siden vi for godt ni måneder siden, fik sat anlægget op, fortæller han.