Lyt til artiklen:

Danskejet kæmpelandbrug buldrer mod rekordresultat

00:00
Hastighed: ???x
03:07

Det danskejede kæmpelandbrug Firstfarms opjusterede tidligere på året forventningerne til årets resultat. Og det var ikke bare varm luft, det viser selskabets netop offentliggjorte regnskab for tredje kvartal af 2022.

Danskejet kæmpelandbrug opjusterer igen

Se også:

Danskejet kæmpelandbrug opjusterer igen

I tredje kvartal har der været travlt hos Firstfarms, som har afsluttede opkøbet af Try-Béta Kft. i Ungarn. Desuden har selskabet også opkøbt aktier i selskabet Agri Invest A/S som ejer og dyrker 10.000 rumænske hektar, ligesom en nyopført siloanlæg i Slovakiet er taget i brug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Opkøbene har været for at sikre selskabets cirkulære drift, har man tidligere meddelt.

Firstfarms færdiggør køb af ungarsk selskab: Overtager 1.600 hektar

Se også:

Firstfarms færdiggør køb af ungarsk selskab: Overtager 1.600 hektar

Rekordkurs

I tredje kvartal er nettoomsætningen steget til 136 millioner kroner mod 104,6 i samme periode året før. Resultatet af den primære drift ender på 44,2 millioner mod 7,6 året før, og det bringer kvartalets resultat før skat frem til 35,9 millioner kroner, mod et minus på 1,1 million året før.

Samlet set har FirstFarms indtil nu i 2022 et resultat før skat på 77 millioner kroner mod 24 millioner kroner på samme tidspunkt i 2021. Samtidig har 24 obligationsejere i september valgt at konvertere obligationer for 66 millioner kroner til aktier i Firstfarms, og dermed er egenkapitalen i firmaet på 665 millioner kroner. Det giver en særdeles robust soliditetsgrad på 51 procent.

Derfor fastholder Firstfarms også forventningerne til et rekordhøjt resultat for den primære drift i 2022 på mellem 65 og 95 millioner kroner.

God drift i alle grene

Firstfarms driver både griseproduktion, mælkeproduktion og markbrug, og over hele pladen bliver der tjent penge hjem, skriver selskabet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- 2022 har været begunstiget af høje mælkepriser og samtidig er effektiviteten i mælkeproduktionen på et meget tilfredsstillende niveau, skriver selskabet, som bemærker at produktionen er ti procent højere sammenlignet med sidste år.

Afgrøderne bliver også afsat til historisk høje priser, og selvom høsten var påvirket af voldsom tørke i Rumænien kompenserer priserne fortsat delvist for det lavere udbytte.

- Grisepriserne er fortsat for lave ift. omkostningsniveauet, men en høj effektivitet og produktivitet betyder, at det har været muligt at fastholde et tilfredsstillende resultat i driftsgrenen år til dato, skriver selskabet.

- Vi arbejder til stadighed på at optimere effektiviteten i griseproduktionen og den cirkulære drift med henblik på en fortsat fornuftig indtjening på vores grise. Forbruget af grisekød har været faldende i flere lande og høje produktionsomkostninger har været med til at skabe den uro der er i markedet. Det er dog positivt for os, at vi producerer i lande, hvor vi har en høj konkurrenceevne i europæisk perspektiv, fordi landene vi producerer i, har lav selvforsyningsgrad, hvilket betyder, at de har brug for vores produkter, siger administrerende direktør Anders H. Nørgaard.