Lyt til artiklen:

Danskejet kæmpelandbrug leverer største overskud siden 2006

00:00
Hastighed: ???x
03:57

Abonnementsartikel

Danskejede Firstfarms kom igennem 2022 med fremgang for syvende år i træk, og bedste resultat siden 2006.

2022 var endnu et godt år for danskejede Firstfarms A/S, der driver landbrug i Slovakiet, Tjekkiet, Ungarn og Rumænien, og gennem året pegede kvartalsregnskaberne kun én vej - opad.

2022 sluttede med en omsætning på 418 millioner kroner, mod 370 millioner kroner året før, og det viser sig i et resultat før skat på 84 millioner kroner, mod 46 millioner kroner i 2021, det skriver selskabet i forbindelse med offentliggørelsen af årsrapporten for 2022.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Overskuddet er det største siden selskabet blev børsnoteret i 2006, og markerer samtidig det syvende år i streg med fremgang. Derfor indstiller bestyrelsen og direktionen i selskabet til, at der udbetales 0,95 krone pr. aktie i udbytte.

Mælk og korn trækker op

Det er især rekordhøje mælke- og afgrødepriser der har trukket Firstfarms fornuftigt igennem et uforudsigeligt år med tørke, krig i Europa og høj inflation.

Grisepriserne har med selskabets ord været fornuftige, mens også en høj effektivitet, dygtige medarbejdere og risikospredning tilskrives en andel i det gode resultat.

- De gode priser for vores produkter understøttes af tiltagene, velfungerende cirkulær drift og en høj effektivitet i alle driftsgrene. Samtidig leverede alle medarbejdere og ledere endnu engang en dedikeret indsats, siger administrerende direktør i FirstFarms Anders H. Nørgaard.

- Igen viser vores strategiske beslutning om risikospredning geografisk og på driftsgrene at være af væsentlig betydning for vores resultat og den værdi vi skaber for koncernen og vores aktionærer. For eksempel var høstudbyttet i Rumænien utilfredsstillende på grund af tørke, men vi udnyttede alligevel de høje priser i markedet for afgrøder, da høstudbyttet i Tjekkiet og Slovakiet samlet set var på et tilfredsstillende niveau, fortsætter Anders H. Nørgaard og understreger:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Fortsat risikospredning er en af nøglerne til fremtidig vækst og dermed yderligere værdiskabelse.

Firstfarms færdiggør køb af ungarsk selskab: Overtager 1.600 hektar

Se også:

Firstfarms færdiggør køb af ungarsk selskab: Overtager 1.600 hektar

Spredning

Firstfarms har også igen i løbet af 2022 bredt virksomheden ud. Blandt andet ved opkøbet af Firstfarms HunAgro, der tidligere hed Try-Béta. Et opkøb, der med 1.600 hektar jord skal styrke selskabets cirkulære produktion i Ungarn. Ligeledes er der sat gang i byggeriet af to nye griseproduktioner i Ungarn, og de forventes i brug til maj 2023.

Samtidig blev der i Slovakiet indviet et ny 12.000 tons afgrødeanlæg, mens der også er indledt en række solcelleprojekter. Projekter, der er første skridt i at forsyne koncernen med bæredygtig energi.

Firstfarms har også købt sig ind i Agri Invest, der buldrer mod et rekordresultat.

Udsigt til endnu et rekordresultat: Plan om salg af rumænsk storlandbrug skrottet

Se også:

Udsigt til endnu et rekordresultat: Plan om salg af rumænsk storlandbrug skrottet

Forventer stabil 2023

Om fremtidsudsigterne skriver Firstfarms, at man forventer et stabilt 2023, med et EBITDA mellem 90 og 120 millioner kroner, og et EBIT i spændet 45 til 75 millioner kroner, tal der var henholdsvis 147 millioner kroner og 96 millioner kroner i 2022.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Succes i 2023 afhænger af evnen til fortsat at levere høj effektivitet og produktivitet i hele driften, samt salgspriser på under niveau af realiseret i 2022. Fokus vil være på at skabe mest mulig værdi i den cirkulære drift og værdikæderne omkring FirstFarms' produkter, skriver bestyrelsen, og fortsætter:

- Det forventes at koncernen vil blive udfordret af høje indkøbspriser i markproduktionen og et generelt højt omkostningsniveau i forhold til 2022. Samtidigt er resultatet negativt påvirket af indkøringsomkostninger af udvidelsen af griseproduktionen i Ungarn. Produktionen er fuldt indkørt med udgangen af 2023.