Lyt til artiklen:

Kemikere vil trække metan ud af luften med sukker

00:00
Hastighed: ???x
03:32

Abonnementsartikel

En glemt forskningsartikel fra 1957 bidrog til idéen om at få et kulhydrat til at trække drivhusgassen metan direkte ud af luften. I et nyt projekt går forskere fra SCIENCE på Københavns Universitet nu i gang med at undersøge potentialet.

Man anslår at metan udgør 30 procent af den samlede globale opvarmning fra gasser. Metan udledes i megatons fra den animalske produktion i landbruget og fra mange industrielle processer. Men tænk hvis vi med noget så simpelt som sukker, eller kulhydrater, kunne trække det ud af luften og bremse den globale opvarmning og klimaforandringerne.

Netop det har forskere fra Kemisk Institut på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, SCIENCE sat sig for at undersøge i et nyt forskningsprojekt finansieret af Danmarks Frie Forskningsfond. Det skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Indkapsler metan

Her skal de forsøge at gøre et særligt kulhydrats evne til at binde metan så stærk, at det kan trække metan ud af luften omkring os. Noget som i dag ikke er muligt.

- Kulhydratet samler metanen op ved at binde det til sig og indkapsle det i en lille ring. Men metangassen består af nogle meget små molekyler, som er svære at fange, så bindeevnen hos kuldratet skal være stærk, og den skal vi forbedre. Første skridt er at forstå processen til fulde, men jeg tror, at der er en gode chancer for at vi kan lykkes med at få det til at fungere i en nærmere fremtid, siger professor Mikael Bols fra Kemisk Institut, der leder projektet.

Kendt siden 1957

At man kan lære af historien er gammelkendt, og i dette forskningsprojekt et veritabelt faktum. Således gik professor Mikael Bols også på jagt i forskningslitteraturen efter beskrivelser af opsamling af metan, før han og hans studerende gik i gang med projektet.

Her dukkede der et studie op fra 1957, hvor tyske forskere påviste, at et kulhydrat kaldet a-cyclodextrin kunne binde metan og flere andre gasser i et laboratorieforsøg.

- Artiklen er fra før jeg er født og viser, at det længe har været kendt, at kulhydratet kunne binde metan, men jeg ved ikke om folk har været klar over det. Faktisk viser vores indledende forsøg, at kulhydratet binder metan bedre, end de tyske forskere observerede i 1957, så det lover godt, fortæller professor Mikael Bols.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gas filtreres

Når forskerne får kulhydratet til at fange metan i laboratoriet i dag, fungerer det ved, at de sender metangassen igennem en væske, hvor sukkeret, eller kulhydratet a-cyclodextrin, befinder sig. I den proces bindes metanen til væsken og kulhydraterne. Ved at udsætte væsken for en mild opvarmning frigøres gassen igen fra væsken og kan derefter koncentreres i en tank.

- Her vil man skulle finde ud af, hvad vi så gør med den opsamlede gas. Måske man kan genbruge det, måske kan man lagre det i jorden eller omdanne det til et andet stof. Det findes der allerede teknikker til, forklarer Mikael Bols.

Nyskabende idé

første skridt er at forstå den proces, hvor kulhydratets byggesten, de mikroskopiske molekyler, binder metanen og gøre dem endnu bedre til det, så de fra fri luft kan fange metanen. Det gør kemikerne ved hjælp af såkaldt syntesekemi, hvor de ændrer nogle af molekylets egenskaber.

- Kulhydratmolekylet minder lidt om en donut - altså en ring med et hul i midten, hvor metanen sætter sig ind i. Men fordi metan er så lille et molekyle, kan den godt smutte igennem hullet uden at sætte sig fast. Derfor vil vi skulle lave hullet mindre, forklarer Mikael Bols.