Lyt til artiklen:

Guld til Samsons Nir-sensor på Sima

00:00
Hastighed: ???x
02:14

Samson Grup har søndag aften på Sima-messens åbningsdag i Paris modtaget guld for Nir-sensoren med navnet Opti-Sensor.

Samson beskriver selv sensoren som en innovativ nyhed inden for analyse af fast naturgødning, og Nir- sensoren (Nær Infrarød) er den først e af sin slags, der kan måle tørstofniveauet og NPK-værdierne i fast organisk gødning (staldgødning, kompost og så videre) i realtid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samarbejde

Oprindeligt indgik Samson Group i et udviklingssamarbejde med INRAE og Photon Lines med det formål at udvikle et integreret spektroskopisystem til kvantificering af næringsstofferne, der er indeholdt i staldgødning. Dette tværfaglige projekt forenede de enkelte parters erfaringer og stærke sider:

- INRAE hjalp med at opbygge databasen ud fra 500 organiske stoffer indsamlet fra forskellige husdyr.

- Photon Lines udviklede sensoren.

- Samson Group fastlagde driftsbegrænsningerne og monterede sensoren på maskinen.

Samson med Nir-sensor til staldgødning

Se også:

Samson med Nir-sensor til staldgødning

Opti-Sensor

Opti-Sensoren er indbygget i sprederens sidepanel. Den bruger nær-infrarød spektroskopi, en metode med dokumenteret baggrund i landbruget, især i forbindelse med NIR-sensorer til gylle. Der tages prøver på regelmæssig basis. Resultaterne sammenlignes med EPSOLYS-databasen og medvirker til bestemmelse af andelen af tørstof og ammoniak-kvælstof samt kulstof, fosfat og kalium i fast staldgødning. Skærmen i førerhuset viser målingen i realtid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Større præcision

Staldgødning er meget heterogent, hvilket ifølge Samson indtil nu har gjort det umuligt at garantere en ensartet spredning.

- En kvantitativ analyse af næringsstofferne vil i sidste ende gøre det muligt at kontrollere spredningen af en af bestanddelene efter behov. Takket være Opti-Sensoren vil operatøren kunne udnytte organisk gødnings potentiale fuldt ud. Den vil forhindre over- og underdosering med en tilførsel, der er kontrolleret på hver eneste hektar. Denne innovation vil reducere omkostningerne til handelsgødning, hvorved miljøindvirkningerne af spredearbejdet minimeres, fremhæver Samson.