Abonnementsartikel

Samson Agro viser en ny terminal til producentens staldgødningsspredere, som blandt andet gør det muligt at dosere udkørselsmængden

Maskinbladet, Sima

SpreadMaster 6500 kalder Samson Agro den nyeste terminal til producentens staldgødningsspredere, som havde premiere på Sima 2017.

- Vi har længe haft et behov for en ny betjening af vores staldgødningsspredere, hvor vi har mulighed for eksempelvis en dosering af mængden som skal spredes, fortæller Søren Mejlstrup Jensen, produktchef hos Samson Agro.

Efterspørgselen har især været stor hos de franske og svenske kunder, som har ønsket en præcis spredning af flere forskellige materialer.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Det er klart at møg direkte fra dybstørrelse er der måske ikke så store krav til, som der eksempelvis er til kyllingemøg eller affaldsprodukter i form af slam, fortæller Søren Mejlstrup Jensen.

En low-cost løsning

Søren Mejlstrup Jensen betegner selv løsningen som enkelt uden de store kompliceret teknologier:

- Vi har en sensor på doseringsskoddet i bag, som måler højden, så sidder der en omdrejningssensor på bundkæden, og en omdrejningssensor på hjulene. Når chaufføren indtaster den ønskede arbejdsbredde, så kan computeren faktisk regne ud, hvordan bundkæden skal køre, ud fra fremkørselshastigheden, så den præcise dosering af materialet opnås.

- Det vil sige, at vi er fri for vejeceller eller lignende teknologi.

I terminalen indtastes doseringen enten i kubikmeter pr. hektar eller ton pr. hektar.

- Hvis man ønsker at tildele ton pr. hektar, skal man vide, hvad densiteten på materialet, som køres ud er. Det kan man eksempelvis måle, hvis der sidder vejeceller på den maskine, som læsser materialet - ellers kan man udenvidere benytte sig fra kubikmeter pr. hektar i stedet.

Intelligent bundkæde

Når en møgspreder er ved at være tom, plejer chaufføren i traktoren ofte at køre doseringsskoddet i bag ned, efterhånden som møgsprederen tømmes, for at undgå eventuelle stenkast fra valserne på sprederen.

- Når man kører doseringsskodet ned, så registeres det af sensorerne, som på den måde vil speed bundkædehastigheden op, så doseringen opretholdes, fortæller den danske produktchef.

Dette betyder også, at fremtidens Samson Agro-sprederne kan blive leveret med LS-hydraulik.

- Terminalen er ekstraudstyr, og til kommende sæson kommer vi til at køre test med én i Danmark samt tre i Frankrig. Vi forventer at den nye terminal er klar til markedet i 2018.