Lyt til artiklen:

Fra nytår skal opsamlingstanken være over jorden

00:00
Hastighed: ???x
01:33

Fra 31. december 2022 må du ikke længere have din opsamlingstank på vaske- og fyldepladsen nedgravet, hvis du driver en ren planteavlsbedrift. Det skriver VKST på deres hjemmeside.

Vaskepladsbekendtgørelsen fra 2009, der er opdateret i 2018, dikterer, at du kun må påfylde eller vaske sprøjten på befæstede arealer med en tæt bund og med opsamling, eller i marken. I December 2023 træder der en ny regel i kraft, som betyder at tanke på planteavlsbedrifter ikke længere må være nedgravet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Altså må man ikke bruge gamle fortanke eller gyllebeholdere uden husdyrgødning, hvorfor man som ren planteavlsbedrift skal flytte sin nedgravede opsamlingstank op over jorden senest 31. december 2023.

Ikke husdyrbrug

Reglen gælder som skrevet kun ren planteavl, og husdyrbrug må derfor fortsat bruge den nedgravede gyllebeholder.

Har du en ren planteavlsbedrift, anbefaler VKST at lave en vaskeplads, hvor du samler vandet op i en anden beholder.

Skal du til at lave en vaskeplads er det stadig vigtigt, at pladsen lever op til alle krav, og derfor bør du altid søge vejledning, så du får en plads, der lever op til kravene.

Det kan desuden være omkostningstungt at lave en vaskeplads, og derfor kan man også overveje at gå sammen med en eller flere naboer om at lave og bruge pladsen.