Lyt til artiklen:

Biogas Danmark: CO2-afgiftsfritagelse for biogas belønner det grønne valg

00:00
Hastighed: ???x
02:25

Det er godt for både klimaet og den grønne omstilling af produktionsdanmark, at aftalen om den grønne skattereform giver virksomhederne bedre muligheder for at købe klimavenlig biogas, mener Biogas Danmark.

- Aftalen slår fast, at biogas spiller en central rolle i den grønne omstilling af især industrien i Danmark. Biogas kan nedbringe vores udledninger her og nu, navnlig i den tunge transport og de dele af industrien, hvor elektrificering ikke er et reelt alternativ. Derfor er vi glade for, at aftalepartierne har besluttet, at virksomheder naturligvis skal belønnes, når de træffer et grønt valg, siger Henrik Høegh, formand for Biogas Danmark.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Samlet set er der afsat 700 millioner kroner til afgiftsfritagelse af biogas i perioden 2024-2030. Det er aftalt, at der skal gennemføres en analyse af, hvordan biogas kan afgiftsfritages ved køb af oprindelsesgarantier. Målet er at udvikle en mere fleksibel og markedsbaseret model for produktion og anvendelse af biogas.

- Vi ser flere muligheder for modeller, som vil være lette at administrere, og vi glæder os til at spille konstruktivt ind i arbejdet med udviklingen af en model, der både gør det attraktivt for danske virksomheder at omstille deres gasforbrug til klimaneutral biogas og samtidig bringer biogassen tættere på markedsvilkår, siger Henrik Høegh.

Ekspertgruppen for en grøn skattereform skal ifølge kommissoriet aflevere sin endelige rapport i efteråret 2022. Her skal ekspertgruppen bl.a. forholde sig til landbrugets ikke-energirelaterede udledninger.

"Ekspertgruppen for grøn skattereforms endelige rapport skal indeholde en vurdering af fordele og ulemper ved henholdsvis en reguleringsløsning for landbrugssektoren, en tilskuds-løsning inden for EU's landbrugsstøtte og en CO2e-afgift for denne sektor eller en kombination af disse, samt mulige tiltag for omkostningseffektiv regulering af landbruget, som adresserer CO2e-udledninger og øvrige eksternaliteter, herunder for eksempel miljø og sundhed. Aftalepartierne er enige om, at en CO2e-afgift kan være et afgørende instrument til at indfri 70 pct.-målsætningen under hensyntagen til klimalovens guidende principper", står der i den grønne skattereform.

Læs hele aftalen her.