Lyt til artiklen:

Dansk proteinfirma giver medarbejdere del i overskud

00:00
Hastighed: ???x
05:38

Den danske proteinproducent European Protein har netop offentliggjort årsregnskabet for 2021. Og det kommer de ansatte til gode.

Hos European Protein får alle ansatte nemlig del i overskuddet. Det betyder, at hver medarbejder får to ekstra månedslønninger oveni den almindelige løn, som udbetales den 31. maj i år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Overskuddet lyder på 5,3 millioner kroner.

Det skriver European Protein i en pressemeddelelse.

- Jeg vil rigtig gerne takke alle ansatte i European Protein. 2021 har været et hårdt år, og medarbejderne har virkelig lagt alle kræfter i. Vi er meget bevidste om at have en slank organisation, og derfor får den enkelte medarbejder et stort ansvarsområde. Det er sjovt, men kræver også noget helt særligt. Derfor skal der også falde en belønning, når virksomheden opnår sine resultater, fortæller direktør Jens Legarth.

Regnskabet viser en forbedret bruttofortjeneste på 15,7 millioner kroner og et driftsresultat på 7,2 millioner kroner.

Virksomhedens producerer tre proteinprodukter: EP199, som består af fermenteret raps og tang velegnet til moderdyr, EP100i med fermenteret raps til zinkfri fravænning af smågrise og EP200, som er et sojaprotein til voksende dyr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men særligt ét produkt har drevet væksten i 2021.

Mere mælk sælger

Griseproducenterne bruger EP199 til at booste søernes mælkeydelse og øge stabiliteten i soholdet. Ifølge European Protein er det nemlig her, griseproducenten får mest værdi for pengene:

- Når soen er i stand til at producere tilstrækkeligt med mælk, sparer producenten ammesøer og får sundere og stærkere pattegrise, der gør det nemmere at fravænne uden medicinsk zink. Soen er altså udgangspunktet for en vellykket zinkfri fravænning, fortæller rådgiver Pia Sørensen fra European Protein.

Og netop EP199s popularitet har bidraget til et godt årsregnskab for 2021.

For selvom sofoderet bliver dyrere, når EP199 tilsættes, så opvejer fordelene merprisen:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- EP199 i sofoderet gør det muligt at fravænne smågrise uden tilsætning af fordyrende stoffer i smågrisenes fravænningsfoder, fortæller Pia Sørensen og tilføjer:

- Og så anbefaler vi, at der tilsættes 10% EP100i i fravænningsfoderet for fortsat at støtte op om sundheden for smågrisene efter fravænning.

For at hjælpe griseproducenter med at blive klar til zinkfri fravænning, har European Protein forfattet en 23-siders guide, der hjælper med praktiske tips. Guiden koster en e-mail og kan hentes her:

Virksomheden tilbyder også griseproducenter en individuel gennemgang for at blive klar til udfasning af zink.

Danske proteiner populære i USA

European Protein indgår i en større koncern med produktion i både Danmark, Ukraine og USA. Særligt på det amerikanske marked, buldrer salget af fermenterede proteiner fremad.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har rigtig godt fat i det amerikanske marked. De amerikanske svineproducenter oplever også stigninger i råvareprisen, men har mere gunstige betingelser end de danske producenter, da afregningspriserne er højere. Derfor er vi igang med at udvide den amerikanske produktion, udtaler Jens Legarth.

På det danske marked er situationen en helt anden. European Protein udnytter nemlig al sin kapacitet på den danske fabrik, men i modsætning til USA, er der ingen planer om udvidelse lige nu:

- Med lave afregningspriser på grise, høje råvarepriser og en kommende CO2-beskatning, er Danmark ikke det mest interessante marked for en udvidelse. Med de nuværende markedsvilkår forventer vi, at der efter sommer er 15 procent færre grise i Danmark, siger Jens Legarth.

I skarp kontrast til produktionen i Danmark kører virksomhedens ukrainske produktion på lavt blus på grund af krigen.

Samlet set får markedsudsigterne direktøren til at forvente et mindre positivt resultat for 2022.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forventningerne til 2022 skrues ned

European Protein forventer en mindre fortjeneste for regnskabsåret 2022.

Firmaet, der lever af at sælge protein på kontrakt, bliver nemlig påvirket af stigende priser på råvarer og energi:

- Særligt de lange kontrakter vi har indgået, presser fortjenesten på grund af stigende energi-og råvarepriser, og derfor er forventningerne til 2022 skruet gevaldigt ned. Vi regner heller ikke med, at produktionen i Ukraine for alvor kommer i gang i 2022, fortsætter Jens Legarth.

Men der er også positive takter at spore i 2022. Virksomheden har blandt andet fået tilsagn om midler til at gennemføre en række forskningsprojekter. Projekternes indhold afsløres hen over sommeren.

Et projekt er dog allerede skudt i gang: Nemlig test af EP199 på malkekøer. De første resultater er allerede rullet ind og blev præsenteret på dette års NutriFair. Her kunne European Protein vise, at EP199 til malkekøer øgede mælkeproduktionen og reducerede celletallet i mælken - de samme effekter, som virksomheden har oplevet ved søer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Nu tester vi i større skala, om også fodereffektiviteten forbedres og om kalvenes sundhed forbedres, fortæller Pia Sørensen om forsøgene, der forventes klar til offentliggørelse i slutningen af 2022.