Lyt til artiklen:

Erstat soja med raps og hent stor klimagevinst

00:00
Hastighed: ???x
04:06

Med et besparelsespotentiale på op til 92 procent CO2e for forædlet protein i foderet, har landmænd nu endelig mulighed for at vælge en mere bæredygtig proteinkilde til deres dyr uden at belaste bundlinjen eller reducere effektiviteten. Det skriver European Protein i en pressemeddelelse efter at have offentliggjort klimaaftrykket for sine proteinløsninger.

Foder udgør op til 70 procent af klimaaftrykket for kødproduktion. Forædlede proteinkilder, der typisk anvendes til smågrise, har et relativt højere bidrag til CO2e-regnskabet sammenlignet med mindre forarbejdede råvarer, og derfor er det kritisk, at proteinproducenter arbejder for at tilbyde flere proteinløsninger, der hjælper landmanden til et lavere klimaaftryk på foderet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

European Protein fremstiller både fermenteret sojaprotein, EP200, fermenteret sojaprotein med tang, EP229, men også fermenteret rapsskrå, EP100i, og fermenteret rapsskrå med tang, EP199.

Til forskel fra soja, dyrkes raps og tang lokalt. Alle fire proteinprodukter kan fodres til smågrise og helt eller delvist erstatte traditionelle sojaproteinkoncentrater, imens der spares på klimaaftrykket. Derfor er der rigeligt af muligheder at vælge imellem, fortæller Pia Sørensen, foderrådgiver for European Protein.

- Fermenterede proteiner i alle afskygninger giver mening for både grise- og foderproducenter, økonomisk og klimamæssigt, og derfor ser kunderne det som en win-win løsning. Nu har vi en værdi på CO2e-aftrykket, som kunderne kan bruge i klimaberegningen for at dokumentere, at de har taget et aktivt valg, der ikke kun kommer dyrene til gode, men også klimaet, siger Pia Sørensen.

lokale proteiner i smågrisefoder

Reduktionen af klimaaftrykket afhænger af hvilken proteinkilde, der erstattes, og hvad den erstattes med. Men der er ingen tvivl om, hvad der har størst indflydelse på klimaaftrykket; nemlig at skifte fra sojaproteinkoncentrat til fermenteret rapsskrå, EP100i, eller tang-versionen EP199.

Hvis sojaproteinkoncentrat erstattes en-til-en med fermenteret rapsskrå, kan landmanden spare op til 92 procent af sin CO2e-udledning, 91 procent ved at skifte til fermenteret raps og tang og 61 procent ved at bruge fermenteret sojaskrå i stedet for sojaproteinkoncentrat. De eksakte reduktioner afhænger af sammensætningen af besætningens foderblandinger, skriver European Protein.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bæredygtighed er bunden opgave

I 2022 besluttede European Proteins ledelse at investere i tredjeparts-dokumentation af klimaaftrykket for dets mælkesyrefermenterede proteiner. Forleden modtog den administrerende direktør, Jens Legarth, den 66-siders lange rapport fra Bureau Veritas, som er ansvarlige for beregningerne.

- Solid-state mælkesyrefermentering er anerkendt som en af de mest bæredygtige forædlingsprocesser i forhold til vand-og energiforbrug, men vi vil gerne forbedre os endnu mere. Vi og resten af foderbranchen har en bunden opgave i at dokumentere og forbedre vores klimaaftryk for derigennem at bidrage til en reduktion af klimaaftrykket for fødevareproduktionen. Hos European Protein har vi valgt at arbejde med eksterne Life Cycle Assesment-eksperter hos Bureau Veritas, så vi lever op til PEF-standarderne for at udregne klimaaftrykket for vores fermenterede proteiner, siger Jens Legarth

Bureau Veritas har brugt PEF-metoden for foder til rapporten eller Product Environmental Footprint, der fastlægges af EU-Kommissionen og sikrer, at foderets klimaaftryk kan sammenlignes på tværs. Beregningerne dækker fra vugge til port, hvilket betyder fra afgrøde til det færdige produkt på fabrikken i Danmark.