Lyt til artiklen:

Stort forskningsprojekt: Mejeriprodukter styrker ældres knogler

00:00
Hastighed: ???x
04:39

Abonnementsartikel

Et omfattende australsk studie konkluderer, at ældre mennesker får færre knoglebrud, hvis de øger mængden af mejeriprodukter i den daglige kost

- Det her er et virkelig stærkt og vigtigt studie, fordi det med al tydelighed viser, at mejeriprodukter kan forebygge knoglebrud hos ældre mennesker.

Det studie, ernæringschef i L&F-mejeri Merete Myrup taler om, er en stor, australsk undersøgelse, der netop er blevet offentliggjort i det anerkendte tidsskrift British Medical Journal. Studiet foregik på 60 plejehjem i Melbourne-området, hvor mere end 7.000 beboere blev fulgt gennem to år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skriver Mejeri.dk i en pressemeddelelse.

På halvdelen af plejehjemmene fortsatte beboerne med at få serveret den samme kost som hidtil. På den anden halvdel blev den daglige mængde af mejeriprodukter i den daglige kost næsten fordoblet: Fra to 'portioner' til 3,5 'portioner'. Her kunne forskerne allerede efter fem måneder konstatere, at der skete et markant fald i antallet af knoglebrud blandt beboerne, nemlig med 33 pct.

- Det er i sig selv et bemærkelsesværdigt højt tal, og endnu mere positivt er det, at antallet af hoftebrud blev reduceret med 46 pct. Netop hoftebrud er ofte meget invaliderende for ældre personer både i forhold til førlighed og livskvalitet, siger Merete Myrup.

Ostemad i stedet for kage

I undersøgelsen fik de to forsøgsgrupper den samme mængde energi fra mad og drikke som hidtil, men på de plejehjem, hvor der blev skruet op for mængden af mejeriprodukter, fik beboerne væsentligt mere calcium og protein dagligt. Det skete gennem ændringer i kosten - fx kunne et stykke kage blive erstattet af en ostemad, og et glas saftevand blev skiftet ud med et glas mælk.

Forskerne bag undersøgelsen forklarer faldet i antallet af brud med, at det højere indtag af calcium og protein, som mælk er rigt på, enten har styrket de ældres knogler eller har været med til at bremse det tab af knoglemasse, der finder sted i takt med aldringen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Gennem hele livet sker der en nedbrydning og genopbygning af vores knogler, men med alderen går genopbygningen langsommere. Derfor er fortsat vigtigt at indtage calciumholdige fødevarer som mejeriprodukter, når man bliver ældre, understreger Merete Myrup.

Stærkere muskler

En del af forklaringen bag de færre knoglebrud er givetvis også, at de personer, der fik flere mejeriprodukter i kosten, heller ikke faldt så ofte. Den australske undersøgelse viser således, at antallet af fald i denne gruppe blev reduceret med 11 pct., en tendens der kunne konstateres allerede tre måneder efter forsøgets start.

- Forskernes forklaring er, at mejeriprodukternes høje indhold af protein har haft en positiv effekt på de ældres muskelmasse. Jo stærkere muskler, jo mindre er risikoen for at falde og dermed for knoglebrud, siger Merete Myrup.

Vigtigt studie

Hidtil er der ikke foretaget så stort et studie af mejeriprodukters betydning for ældre menneskers knogler, og Merete Myrup er derfor ekstra glad for konklusionerne i den australske undersøgelse.

- Det er et stærkt studie, dels fordi der har været så mange personer involveret, dels fordi det kørte i to år, hvilket er lang tid for et forsøg af denne art. Derudover kan vi være ret sikre på, hvad og hvor meget de ældre fik at spise, fordi de bor fast på hjemmene. Det betyder, at vi står med noget virkelig velunderbygget dokumentation for, at mejeriprodukter forebygger knoglebrud hos ældre mennesker, fastslår hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Herhjemme udgav Fødevarestyrelsen i foråret supplerende kostråd til ældre samtidig med de nye klimakostråd. Til folk over 65 år lyder anbefalingen at indtage 250 ml mager mælk og mælkeprodukter og 20 g mager ost (en skive) om dagen eller 350 ml mager mælk eller mælkeprodukter om dagen, hvis man ikke spiser ost.

- Med Fødevarestyrelsens kostråd blev det slået fast, at mejeriprodukter er vigtige for alle aldersgrupper, lyder det afsluttende fra Merete Myrup.

Mere end 7.000 beboere fordelt på 60 australske plejehjem blev fulgt i to år. Gennemsnitsalderen for beboerne var 86 år.

På halvdelen af plejehjemmene fortsatte beboerne med at få den samme kost som hidtil. På den anden halvdel af hjemmene blev mængden af mejeriprodukter i kosten øget fra 2 portioner til 3,5 portioner. I Australien svarer 1 portion til henholdsvis 250 ml mælk, 200 ml yoghurt eller 40 g ost. Derved steg mængden af calcium i kosten fra 700 mg til 1142 mg dagligt, og indholdet af protein steg fra 58 g til 69 g.

Blandt de beboere, der indtog flere mejeriprodukter, faldt antallet af knoglebrud med 33 pct., og antallet af hoftebrud med 46 pct.