Lyt til artiklen:

Danskerne drak mere mælk i 2020

00:00
Hastighed: ???x
02:28

Sidste år ændrede danskernes forbrugsvaner sig markant på grund af coronakrisen. Ikke mindst skulle der fyldes mere i køleskabet end normalt, når både forældre og skolebørn hver dag spiste alle måltider derhjemme. En af de ting, der blev købt mere af, var drikkemælk. Der blev således drukket 464,5 mio. kg mælk i 2020, og det er 3,1 mio. kg mere end året før, viser den nye udgave af mejeribranchens opslagsværk 'Mejeristatistik 2020'.

Det skriver mejeri.dk i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selv om fremgangen kun svarer til 0,3 liter mælk pr. dansker, skal det ses i lyset af, at forbruget har været faldende otte år i træk. Man skal tilbage til 2012 for at finde den seneste stigning, og især de seneste 3-4 år er det gået ned ad bakke med mælkeforbruget.

Fremgangen glæder afdelingschef i Mejeriforeningen Jan Hermansen.

- Coronakrisen har bekræftet mælkens position som noget sundt, man serverer, når man vil gøre noget godt for sig selv og sin familie i en krisesituation. Mælken er stadig en hjemlig drik i familielivet, og den forbindes med tryghed og omsorg, siger han.

Fedtforskrækkelse på tilbagetog

Af statistikken fremgår det også, at tidligere tiders fedtforskrækkelse tilsyneladende er aftaget, i hvert fald når det gælder drikkemælk. I 2010 drak hver dansker 11,1 kg sødmælk og 53,2 kg skummet/minimælk; i 2020 var de tilsvarende tal på 17,5 kg sødmælk og 40,6 kg skummet/minimælk. Her kan coronakrisen også have spillet en rolle, for mange danskere har sikkert hældt sødmælk i deres caffe latte, når de har arbejdet hjemme.

Tal om køer, mælk og mejeri

Den årlige mejeristatistik udgives i et samarbejde mellem Mejeriforeningen og Landbrug & Fødevarer. Her kan man få sat tal på alt, hvad der har med dansk mælke- og mejeriproduktion at gøre - lige fra antallet af malkekøer og mælkeproducenter til mejeriernes produktion, import, eksport og forbrug af mælk og mejeriprodukter. Statistikken, der er på godt 40 sider, viser udviklingen gennem de seneste 10 år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I 2020 tilbragte mange familier tilbragte meget tid derhjemme, og det fik forbruget af drikkemælk til at stige for første gang i otte år.