Lyt til artiklen:

Økoformand: Derfor forsvinder konventionel husdyrgødning

00:00
Hastighed: ???x
02:59

På årsmødet i L&F's Økologisektion, der blev afholdt på Nordjyllands Landbrugsskole ved Nibe, lagde formand Hans Erik Jørgensen ikke skjult på, at de i økologisektionens bestyrelse og senere i aftalekredsen omkring brancheanbefalingerne har truffet nogle beslutninger, om økologernes brug af konventionel husdyrgødning, som ikke alle er enige i.

- Ja, der er vist nogle, der mener, at vi direkte har tabt sutten, sagde formanden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men beslutningen om gradvist at udfase brugen af konventionel husdyrgødning fra gødningsåret 2022 er ifølge ham en nøje og velovervejet beslutning.

- Det er noget, vi siden 2008 har talt om og regnet på. Det er faktisk ikke særlig længe, at man har måtte bruge så meget konventionelt kvælstof i økologien, som man må lige nu. Årsagen til, at vi har truffet beslutningen drejer sig helt overordnet set om, at vi ønsker at værne om økologiens troværdighed og forbrugernes tillid til os. Vi bliver nødt til at sætte det lange lys på og handle. Det er rettidig omhu, sagde han.

Opbakning blandt forbrugere

Han lagde vægt på, at der er opbakning blandt afsætningsselskaber, der har kontakten til forbrugerne og markedet.

- Lige nu er København og Århus Universitet i samarbejde med Landbrug & Fødevarer ved at undersøge forbrugernes holdning til recirkulering af næringsstoffer. Her viser en undersøgelse blandt økologiske forbrugere, at brug af konventionel gødning kan være problematisk. De økologiske forbrugere har nemlig en forventning om, at det som indgår i det økologiske kredsløb, også er økologisk, sagde Hans Erik Jørgensen.

Det understøtter ifølge ham vigtigheden af beslutningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi bliver også nødt til at være principfaste. Også selvom det ikke er det mest bekvemme. I økologiens værdier og principper hører konventionel husdyrgødning ikke hjemme. Vi bliver derfor nødt til at være fagligt nysgerrige og tage hele værktøjskassen i brug og sammen finde løsninger. Vi skal gå foran, så andre ikke tvinger noget ned over hovedet på os lige om lidt, sagde formanden.

Kommende EU-regler

At udfasningen af konventionel husdyrgødning bliver skubbet i gang nu, skal ifølge ham ses i sammenhæng med, at der i 2022 kommer nye skærperede regler til de økologiske sædskifter, hvor der skal være minimum 20 procent kvælstoffikserende afgrøder og mindst 50 procent kulstofopbyggende afgrøder.

- For nogen af jer, bliver det nemt at implementere, for andre bliver det vanskeligere. Det er vi godt klar over, sagde han.

Det er også derfor, at Økologisektionen i det seneste års tid har holdt mange møder med både økologiske planteavlere og økologikonsulenter.

- På baggrund af input fra møderne, har vi løbende justeret kravene, så de kan favnes bredere i erhvervet. Men der vil stadig være nogle, som vil synes, at de nye krav virker meget indgribende. Vi vil stadig arbejde på at få indsamlet og delt de faglige erfaringer, sagde han.