Lyt til artiklen:

Ny økostrategi med bæredygtighed og velkendte principper

00:00
Hastighed: ???x
02:55

Abonnementsartikel

Fremtiden i den økologiske produktion handler om at betale morgendagens regninger såvel som at tænke 10 år frem i tiden, lød det fra Økologisektionens formand på årsmødet.

Den økologiske forretning skal udvikles på både kort og lang sigt, var budskabet fra Økologisektionens formand, Hans Erik Jørgensen, da han talte på årsmødet, der blev afholdt på Nordjyllands Landbrugsskole nær Nibe.

- Uanset om det er hjemme på bedriften eller i virksomheden er det vigtigt, vi både sætter det korte og det lange lys på. Dels for at kunne betale morgendagens regninger, men også fordi, vi skal huske at tænke forretningen to, fem og 10 år ud i fremtiden, sagde formanden.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Her var det ifølge ham vigtigt at se på, hvilke samfundsdagsordner branchen skal levere på og se på, hvor forbrugerne er på vej hen. Og det er der ifølge ham taget hensyn til i Landbrug & Fødevarers nye Økologistrategi for de næste tre år, som blev introduceret i januar 2021.

Økoformand: Vi skal sadle om

Se også:

Økoformand: Vi skal sadle om

Udgangspunkt har været, at verden står over for store forandringer i fødevareproduktionen. Her nævnte han klimaudfordringer, biodiversitetskrise, jorde, der ikke er så frugtbare, som de var engang, og mange andre udfordringer.

- Derfor mener vi i Økologisektionens bestyrelse, at vi skal tættere på økologiens værdier og principper. Vi tror, at mange af fremtidens forbrugere også forventer det, hvis økologiske fødevarer skal være deres foretrukne valg. Hele fødevaresektoren udvikler sig i en rasende fart i disse år. Derfor har vi sat os mål om at drive en udvikling og fremtidssikre den økologiske produktion. Vi har kort sagt lagt os i selen for at være verdensmestre i udvikling af bæredygtig økologisk produktion samtidig med, at vi skaber gode forretningsmuligheder både for os landmænd og vores virksomheder, sagde Hans Erik Jørgensen.

Økoformand: Derfor forsvinder konventionel husdyrgødning

Se også:

Økoformand: Derfor forsvinder konventionel husdyrgødning

To-do-listen er lang

Med i alt 38 strategiske mål har Økologisektionen sat sig for at sætte skub i udviklingen af fremtidens økologi. På deltagernes borde var der lagt eksemplarer af strategien på tryk, som formanden opfordrede folk til at tage med hjem. Han nævnte et par punkter i strategien, der handlede om klima og bæredygtighed samt økologiens værdier og principper.

- Vi skal styrke økologiens bæredygtighed og sænke vores klimaaftryk. Inden længe Seges og Økologisk Landsforening Landbrugets Klimaværktøj. Det skal være med til at beregne klimaaftryk på bedriftsniveau, både pr. hektar og pr. produceret enhed, sagde han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Formanden gjorde opmærksom på, at klimaværktøjet også har et katalog af virkemidler, der kan tages i brug, når man skal forbedre klimaaftrykket.

- Vi har lagt hos i selen for at styrke ressourceeffektiviteten i den økologiske produktion. Derfor har vi sat os mål om at løfte de økologiske markudbytter med fem procent og forbedre foderudnyttelsen med tre procentpoint hos økologiske husdyr. For det er nødvendigt, at vi får mere ud af mindre, når det handler om at være mere klimaeffektive, sagde han.