Lyt til artiklen:

Andelsmejeri blæser politikere bagover

00:00
Hastighed: ???x
04:47

Abonnementsartikel

På et debatmøde blev en række politikere taget med storm af Them Andelsmejeris initiativer til at være løftestang for bæredygtig udvikling i lokalområdet.

Fem lokalpolitikere fra Silkeborg Kommune og en ordfører fra Christiansborg var i onsdags ude i noget af et stormvejr. Ikke af den slags, der koster taburetter og karrierer - nej, de seks folkevalgte blev lagt ned af en præsentation af Them Andelsmejeris arbejde med at skabe en socialt, økonomisk og miljømæssigt bæredygtig udvikling på landet.

Det skriver mejeri.dk.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Jeg er blæst helt bagover af alle de gode tiltag og vidtgående tanker, I har præsenteret. Det kan inspirere andre lokale virksomheder. Som politikere har vi ansvaret for at være lydhøre og skabe rammer, der gør det muligt for det lokale erhvervsliv at få det til at løbe rundt. Her handler det for jer som mejeri også om at kunne give andelshaverne en ordentlig afregning, sagde Helle Gade (S), byrådsmedlem og borgmesterkandidat i Silkeborg Kommune.

Sammen med sine politikerkolleger var hun inviteret til Them Andelsmejeri af Mejeriforeningen. Ideen med besøget var at give bud på, hvordan mejeribruget kan holde liv i landdistrikterne.

Tror på fællesskabet

Hvordan bæredygtig udvikling foregår på Them-egnen, fortalte andelsmejeriets CEO Torben Aarris på et debatmøde i mejeriets spisekøkken. Her påpegede han, at mejeriet med sin produktion i Them siden 1888 er stærkt forankret og støtter den lokale udvikling og økonomi ved at være arbejdsplads for 100 ansatte.

- Desuden prioriterer vi lokale leverandører og håndværkere. Også selv om prisen måske er lidt højere af og til. Vi tror på fællesskabet, og for os er det vigtigt at skabe grobund for merværdi i Them by, sagde Torben Aarris.

Fra politikerhold ville byrådsmedlem Rune Christensen (S) høre om mejeriets arbejde med at reducere klimaaftrykket. Som svar fortalte Torben Aarris, at råvaren - mælk - hentes på de 13 andelshaveres gårde, der ligger inden for en afstand af 25 km fra mejeriet. Det gør transportens CO2-udslip forholdsvist lavt. Og når de nuværende kontrakter med konventionelle lastbiler udløber om et par år, vil el-lastbiler blive tilgodeset, lød det fra Them-direktøren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Endvidere oplyste han, at mejeriet udelukkende bruger grøn el produceret af vind- og solenergi og konstant går efter at reducere sit ressourceforbrug. Mejeriet har for eksempel investeret et millionbeløb i et anlæg, der kan rense spildevand fra osteproduktionen, så det kan genbruges til vask af maskineri, rør og gulve.

Planter træer og vildthegn på marken

For et mejeri handler bæredygtighed i høj grad også om initiativer hos landmændene. CEO Torben Aarris beskrev, hvordan Thems leverandører har lavet klimahandlingsplaner som led i opgaven med at sænke CO2-aftrykket. Derpå gav han ordet til Gert Glob Lassen. bestyrelsesformand for Them Andelsmejeri og økolog med højt fokus på dyrevelfærd.

rich-media-3
Gert Glob Lassen, bestyrelsesformand for Them Andelsmejeri og økolog, har stort fokus på bæredygtighed og biodiversitet i sin mælkeproduktion. Pressefoto: Mejeriforeningen.

Han lader sine køer passe deres kalve længere tid end vanligt og giver dem megen tid på græs. Ikke kun på marken, men også i skoven. Det medfører flere fordele.

- Køerne får læ, skygge, kan gnubbe sig op ad træerne og får en varieret diæt. Insekterne kan godt lide kolort, og fugle kan godt lide insekter. På den måde styrker vi fødekæden, forklarede Gert Glob Lassen.

I sine marker tilgodeser han jordens indhold af humus og næringsstoffer ved at dyrke efterafgrøder som boghvede og ræddike. Det giver desuden levesteder for masser af insekter, lød det fra Gert Glob Lassen. Til november giver han biodiversiteten endnu et løft ved at lægge om til skovlandbrug:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi planter hasseltræer og hyld og opretter en række vildthegn på markerne. Det ligger lige til højrebenet og giver permanente levesteder til vildt og natur. Vi vil gerne tænke ud af boksen og bruge vores jord anderledes.

- Det er fremtidens landbrug

Gert Glob Lassens ord fik smilet frem hos Claus Løwe Klostergård, byrådsmedlem for SF og formand for Klima- og Miljøudvalget i Silkeborg Kommune.

- Det gør mig glad at høre, hvordan I tager klimaansvar og tænker cirkulært i produktionen. Jeg er ikke i tvivl om, at det er fremtidens landbrug. I er godt på vej i den bæredygtige retning - også på mejeriet. Bliv ved med det, lød det fra Claus Løwe Klostergård.

Han opfordrede Them Andelsmejeri til at lukke mere op for posen med social ansvarlighed:

- Jeg ved, at I har nogle landmænd, som tager unge ind, der har svært ved at passe ind andre steder. Gå ud og bryst jer af det. Når man gør noget godt, skal man også vise det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Også fra den anden side af det politiske spektrum var der ros til Them Andelsmejeri fra Venstres landdistriktsordfører Peter Juel-Jensen:

- I viser en stor omstillingsparathed, når det gælder den grønne omstilling og opgaven med at tiltrække arbejdspladser til landdistrikterne, så de kan bevares og udvikles. Det er glædeligt.