Abonnementsartikel

En international undersøgelse konkluderer, at børn, der drikker sødmælk, har lavere risiko for overvægt end børn der drikker mælk med lavt fedtindhold.

En international undersøgelse konkluderer, at børn, der drikker sødmælk, har lavere risiko for overvægt end børn der drikker mælk med lavt fedtindhold.

Den her undersøgelse rokker ved mange års opfattelse af, at de fedtfattige mælketyper er bedre for os end sødmælk, sådan lyder det fra ernæringschef i L&F/mejeri, Merete Myrup, om resultaterne i en stor, international meta-analyse. Heri har forskerne undersøgt sammenhængen mellem indtag af mælk med forskelligt fedtindhold og forekomsten af overvægt, og deres konklusion er meget klar: Børn, der drikker sødmælk, har lavere risiko for at blive overvægtige sammenlignet med børn der drikker mælk med lavere fedtindhold som skummet- og minimælk, skriver Mejeri.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er jo i strid med de officielle anbefalinger, der gælder i mange lande - herunder også de officielle kostråd herhjemme om at vælge de fedtfattige mejeriprodukter, konstaterer Merete Myrup, som dog samtidig understreger: Det betyder ikke, at sødmælk nu skal anbefales som den foretrukne mælketype til børn, men undersøgelsen viser, at vi nok skal have et mere nuanceret syn på fedt.

- Det giver undersøgelsen desværre ikke noget klart svar på. Forskerne foreslår, at en del af forklaring kan være, at sødmælk giver en større mæthedsfornemmelse, som betyder et lavere indtag af fx sukkersødede drikkevarer, siger Merete Myrup.

To undersøgelser peger i samme retning

Det blev der i 2019 rådet bod på med hele to undersøgelser. Den omtalte meta-analyse af sødmælk kontra fedtreduceret mælk blev således bakket op af en anden stor, international undersøgelse, hvor forskerne kiggede på, hvilken indflydelse mejeriprodukter generelt har på overvægt hos børn.

- Med de to undersøgelser kan vi - endnu engang - konkludere, at mejeriprodukter har en plads i en sund kost, også i forhold til at forebygge overvægt, og at det tilsyneladende ikke udelukkende behøver at være de fedtfattige varianter, slutter Merete Myrup.