Lyt til artiklen:

Vejen til succes med hvede er viden

00:00
Hastighed: ???x
01:50

Der er en talemåde indenfor planteavl, der lyder, at man skal bruge så lidt som muligt, men så meget som nødvendigt, når man dyrker marken, skriver Agri Nord i en pressemeddelelse.

Og det er stort set den strategi planteavlskonsulent i Agri Nord Jens P. Hansen fulgte, da han i år dystede med ni andre i hvededyrkning på Agri Nords forsøgsmarker ved Klarup i Nordjylland - og vandt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kampen gik ud på at få det bedste dækningsbidrag, og udgangspunktet var parceller, der alle var etableret i efteråret og havde fået samme ukrudtsbehandling. Sorten var Informer.

I foråret startede konkurrencen, og der skulle gives gødning, svampebehandling, vækstregulering og mikronæringsstoffer. Jens P. Hansen fik det bedste dækningsbidrag på 9.651 kroner pr. hektar. Det var næsten 1.500 kroner bedre pr. hektar end det laveste.

To gange gødning er nok

Jens P. Hansen var en af de eneste, der kun havde givet gødning to gange.

- Det er kun i særlige tilfælde, det er givtigt at køre tre gange, og det koster cirka 150 kr. pr. hektar, hver gang man har en overkørsel, så det kan ikke svare sig at give gødning af tre omgange, siger planteavlskonsulenten.

Kend sorten

Jens P. Hansen havde også et lavt forbrug af kemi; herunder vækstregulering og svampemiddel. Han havde brugt en omgang mindre end konkurrenterne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg ser ofte, at landmændene laver en forsikringssprøjtning med vækstregulering for at sikre sig, at kornet ikke lægger sig, men man skal kende sin sort, for nogle sorter er stråstive og behøver slet ikke så meget vækstregulering, siger han.

Informer er en af de sorter. Desuden kan vækstregulering stresse planten så meget, at det går ud over udbyttet.