Lyt til artiklen:

Concito savner konkrete tiltag i landbrugsaftalen

00:00
Hastighed: ???x
01:59

I en blog på Concito skriver Tavs Nyord, seniorkonsulent i tænketanken, at den brede politiske aftale om grøn omstilling af landbruget fastsætter ambitiøse reduktionsmål og indeholder flere gode elementer. Men der er for få reduktioner med konkrete virkemidler og utilstrækkelig finansiering i aftalen, så genbesøg i 2023 er tiltrængt, skriver Tavs Nyord.

Regeringen er sammen med et bredt flertal af Folketingets partier blevet enige om en aftale om grøn omstilling af dansk landbrug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De ti aftalepartier er enige om at fastsætte et bindende reduktionsmål for land- og skovbrugssektorens udledning af drivhusgasser på 55-65 pct. i 2030 i forhold til udledningen i 1990, og det er meget positivt, at der dermed er bred politisk opbakning til, at fødevaresektoren skal levere et markant bidrag til opfyldelse af 70 pct.-målet i 2030, skriver Contico.

- Samlet set viser aftalen vejen til, hvordan dansk landbrug kan reducere drivhusgasudledningerne med op til 7,4 mio. ton CO2 ækvivalenter (CO2e) frem mod 2030. Aftalepartierne har desuden en fælles ambition om at nå reduktioner på 8 mio. ton i 2030. Heraf er blot 1,9 mio. ton konkrete tiltag i det såkaldte implementeringsspor, der kan reducere drivhusgasudledninger med kendte virkemidler de næste 4-5 år. De resterende 6,1 mio. ton er mere usikre tekniske reduktionspotentialer i det såkaldte udviklingsspor., skriver seniorkonsulenten.

Aftalepartierne vil genbesøge aftalen i 2023, hvor reduktionerne i udviklingssporet skal konkretiseres og så vidt muligt flyttes over i implementeringssporet, og det genbesøg er tiltrængt, mener Tavs Nyord.

Læs hele bloggen på Concito.