Lyt til artiklen:

BL om landbrugsaftale: For meget ønsketænkning

00:00
Hastighed: ???x
01:55

Bæredygtigt Landbrug jubler ikke over landbrugsaftalen, som landede mandag aften.

- De fleste tiltag i dén aftale er udtryk for overdreven ønsketænkning, lyder det fra Bæredygtigt Landbrugs formand, Peter Kiær.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han frygter, at aftalen vil svække dansk landbrug og sende arbejdspladser ud af landet, men erkender også, at slutresultatet havde været meget værre, hvis kun de røde partier stod bag aftalen.

- Jeg vil derfor gerne takke en samlet blå blok for i det mindste at have trukket aftalen i den rigtige retning i forhold til det rædselsscenarium, som regeringen oprindeligt havde lagt op til, og som dens socialistiske støttepartier pressede på for, siger Peter Kiær.

Han hæfter sig blandt andet ved, at aftalen er fokuseret på kollektive virkemidler fremfor målrettet regulering, og at der gennemføres en såkaldt second opinion på vandplanerne, vel at mærke med ophæng i Finansministeriet. Derudover skal der - ligeledes som ønsket af Bæredygtigt Landbrug - kraftigt fokus på spildevandsudfordringerne, ligesom marine virkemidler skal være med til at fjerne kvælstof.

For meget politik

BL's faglige direktør, Jørgen Evald Jensen, er heller ikke imponeret over aftalen, som han mener, handler for meget om politik og for lidt om faglighed.

- Man satser eksempelvis på, at biokul skal kunne fjerne 1,8 millioner tons CO2 inden 2030. Selv om det er almindeligt kendt, at der vil gå lang tid, inden man er klar til at skalere teknikken for alvor, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Indenfor udtagning af lavbundsjord er eksperterne jo heller ikke klar med tilstrækkelig forskning på området. Især de alt for gamle jordprøver gør, at ingen kender effekten af det, man nu vil sætte gang i. Vil den øgede metanudledning for eksempel mere end udligne den reducerede CO2-udledning, siger Jørgen Evald Jensen, der nu vil nærlæse aftalen.