Lyt til artiklen:

Fødevarepriserne falder globalt

00:00
Hastighed: ???x
01:27

De seneste 12 måneder har fødevarepriserne nærmest haft lodrette stigninger, hvilket har sendt prisen på landbrugsråvarer op på det højeste siden 2014.

Det skriver Finans.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nu er priskurven pludselig knækket, fremgår det af opgørelser fra FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, der netop er offentliggjort. FAO overvåger data for prisudviklingen på de mest handlede landbrugsvarer internationalt, og udarbejder på den baggrund et fødevareprisindeks.

Prisindekset ramte et toppunkt i juni, men er siden faldet med fire procent.

Nedgangen skyldes primært prisfald på vegetabilsk olie, korn og mejerivarer, samt vigende svinekødspriser.

- Det er en korrektion, inden det atter går opad. Der er ingen tvivl om, det samlede marked for landbrugsråvarerstår midt i et større prisopsving, som vil vare nogen tid, vurderer markedsanalytiker Palle Jakobsen fra Agrocom.

- De fundamentale forhold taler for, at prisen på hvede og andre landbrugsråvarer vil fortsætte med at stige og sætte nye markedsrekorder i løbet af 20'erne, fortæller Palle Jakobsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han hentyder til at prisen på landbrugsråvarer har været lav i en lang årrække, hvilket har dæmpet landmændenes lyst til at øge produktionen, og kornlagrene i de store eksportnationer er gradvist blevet mindre.