Lyt til artiklen:

Erhvervsministeren: Vi skal sikre et levedygtigt og vækstorienteret landbrug

00:00
Hastighed: ???x
02:26

Abonnementsartikel

Landbruget er en kulturbærer, og landbruget er en vigtig del af Danmarks dna og økonomi, og derfor skal vi fortsat have et stærkt landbrug med i tusindvis af arbejdspladser her i Danmark.

Erhvervsminister Simon Kollerup lagde i sit oplæg på regerings pressemøde om regeringens nye udspil på landbrugsområdet op til, at landbruget skal udvikles, og det mente han, at regeringen plan underbygger.

- Beskæftigelse og vækst i erhvervet, det er noget vi skal huske imens det danske landbrug bliver grønnere, lød det på regeringens pressemøde fra erhvervsministeren, som underbyggede ladnbrugets vigtige rolle i samfundet med at fortælle, at dansk landbrug eksporterer varer for 167 milliarder kroner og beskæftiger 125.000 mennesker, hvilket bidrager til at skabe balance imellem land og by.

Det er ikke let, det her, men vi tror på, at det er nødvendigt for at fremtidssikre et erhverv med tusindvis af arbejdspladser og et stort, grønt potentiale til gavn for velstand, for virksomheder og velfærd i Danmark

Simon Kollerup (S), erhvervsminister

Til landmændene og agrosektorens medarbejdere havde Simon Kollerup følgende besked:

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi skal nok huske jer i det her udspil, og i de forhandlinger, der nu går i gang. I skal være med på den grønne rejse, for I er en del af løsningen.

Der findes ifølge erhvervsministeren ingen snuptagsløsninger, der kan løse landbrugets klimaudfordringer og derfor vil regeringen arbejde på at finde fornuftige løsninger, der kan skabe balance imellem klimatiltag, og levedygtighed og vækst i landbrugssektoren.

3000 ejerskifter venter

Vejen frem er blandt andet fokus på generationsskifter i landbruget, hvor der de kommende år skal ske ejerskifter sted på cirka 3000 af godt 8000 bedrifter.

- Der er altså tale om en virkelig stor del af dansk landbrug, der skal igennem ejer- eller generationsskifte, og det betyder så også, at der er mulighed for at tænke nyt, for at fremtidssikre vores landbrugserhverv og Danmark som landbrugsnation.

Simon Kollerup talte også om udfordringen med landbrugets gældsbyrde, og det skal være lettere at etablere nye bæredygtige landbrug for unge landmænd, og der skal findes nye veje til at understøtte generationsskifter i landbruget.

Ifølge erhvervsministen har regeringen en bunden opgave med at nå 70 procents målsætningen i Danmark, og samtidig skal vi sikre et levedygtigt, vækstorienteret, beskæftigelsesskabende landbrug. Og for at det kan lykkes, skal vi ifølge Siomon Kollerup sikre investeringer i en bæredygtig produktion, ligesom vi skal understøtte et generationsskifte og nye ejerformer.

- Det er ikke let, det her, men vi tror på, at det er nødvendigt for at fremtidssikre et erhverv med tusindvis af arbejdspladser og et stort, grønt potentiale til gavn for velstand, for virksomheder og velfærd i Danmark.