Lyt til artiklen:

Vegetarisk Forening: Landbrugsudspil overser fremtidigt milliard-marked

00:00
Hastighed: ???x
03:14

I regeringens længe ventede landbrugsudspil er der afsat 96 millioner kroner til udvikling af plantebaserede fødevarer.

Dansk Vegetarisk Forening glæder sig over, at der er afsat midler til området, men påpeger, at det kun er en brøkdel af det, der skal til, hvis fødevareministerens vision om Danmark som absolut verdensførende indenfor plantebaserede fødevarer skal blive til virkelighed, skriver Vegetarisk Forening i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Alene i 2020 blev der globalt investeret 13 milliarder kroner i plantebaserede virksomheder. Verdensmarkedet for alternativer til produkter fra dyr forventes at nå 1.800 milliarder kroner i 2035. Det er derfor afgørende for dansk landbrugs fremtid, at der investeres langt mere i dette område, og det haster, siger Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening.

Han henviser til, at hans organisation og en række andre grønne organisationer i et fælles udspil har vurderet, at Danmark skal investere cirka 1 milliard kroner årligt, hvis vi skal i front på området.

Og han opfordrer derfor regeringen og de øvrige partier i Folketinget til at mangedoble det beløb, der lige nu er afsat.

- Regeringen taler om pyrolyse som et muligt nyt vindmølleeventyr. Men det er en misforstået sammenligning, som jeg ser det. Pyrolyse baserer sig jo stadig på en animalsk sektor, som baserer sig på enorme arealer med foderproduktion, hvilket presser både regnskoven i Sydamerika og naturen i Danmark. At fremme pyrolyse svarer derfor til at satse på lidt mindre benzinslugende biler eller lidt mere moderne oliefyr. Ingen af delene er langsigtede løsninger. Hvis man virkelig ønsker at fremme landbrugets svar på vindmøller og solceller, så skal man gå all-in på at fremme plantebaseret produktion, påpeger Rune-Christoffer Dragsdahl.

- Det fremføres jævnligt i debatten, og det blev også nævnt på regeringens pressemøde i forbindelse med lanceringen af udspillet, at der globalt vil være en stor efterspørgsel på kød i mange år frem. Men det er usikkert, påpeger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kødtoppen i 2025

- I en helt ny prognose fra Boston Consulting Group vurderes det, at de vestlige lande når, peak meat, altså kødtoppen, allerede i 2025. I en anden stor analyse fra GlobeScan svarer cirka halvdelen af forbrugerne i en række store udviklingslande, at de foretrækker plantealternativer til kød fremfor kød fra dyr, skriver foreningen.

Tænketanken RethinkX har endda vurderet, at den intensive animalske produktion kan være udkonkurreret af mere effektive alternative produktionsformer - planter og celleproduktion - allerede i 2035. Det er derfor at spille hasard med dansk landbrugs fremtid at lægge de fleste midler i den animalske kurv og så få midler i den plantebaserede kurv.

- Vi har en historisk chance for at gå foran. Hvis først ét land, som er kendt for animalske fødevarer, satser seriøst på plantebaserede fødevarer, vil det sprede ringe i vandet over hele verden. Det kan blive afgørende for både klima, miljø og folkesundhed globalt, slutter Rune-Christoffer Dragsdahl.