Lyt til artiklen:

Dan Jørgensen: Landbruget i Danmark skal være inspirator for hele verden

00:00
Hastighed: ???x
02:44

Vi står i Danmark for cirka 0,1 procent af verdens drivhusgasudledninger, men vores handlinger har stor betydning som inspirator for andre, og Danmark kan igennem en innovativ politik få enorm betydning for verdensklimaet. Og imens de fleste nok tænker på vindmøller som et internationalt pejlemærke for, hvor langt vi i Danmark er kommet i den grønne omstilling af samfundet, så skal landbruget, ifølge klimaminister Dan Jørgensen, i fremtiden vise det rød-hvide flag ude i verden.

- I fremtiden, der skal det også være sådan, at det er landbrugssektoren, de peger på, den danske landbrugssektor, de søger inspiration i, når de skal nedbringe deres udledninger i verden, lød det fra Dan Jørgensen ved præsentationen af regeringens forhandlingsudspil i Taastrup den 28. april.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dan Jørgensen fortalte videre, at regeringen allerede har forhandlet stærke klimaaftaler hjem på klimaområdet, energi, industri, affald og cirkulær økonomi, vejtransport, en grøn skattereform og så har det grønne også været i fokus i flere finanslove, men her stopper det ikke.

- Når vi lægger landbruget oveni, så, hvis ikke vi foretog os yderligere, end det vi har gjort i kendte, garanterede reduktioner, jamen så vil vi have reduceret med 57 procent i 2030.

Dan Jørgensen vedkendte sig, at der er tale om et teoretisk scenarie, men det sætter hele indsatsen i relief, og det betyder faktisk, at man på et teoretisk plan dermed allerede har overpræsteret i forhold til EU's ambition om en reduktion på 55 procent i 2030.

- Vi er altså allerede, med det her på nuværende tidspunkt, over det, som er hele EU's samlede målsætning i 2030, hvilket Dan Jørgensen fremhævede betyder, at Danmark på blot halvandet år er nået langt frem mod målet, men potentialet er endnu større, og udviklingen af nye teknologier og løsninger kommer til at rykke endnu mere, lød forudsigelserne fra klimaministeren.

- Normalt har vi en meget præcis plan for, hvordan vi vil komme fra start til slut, men 70-procents målsætningen, den er så ambitiøs, at ingen - heller ikke vores støttepartier, og heller ikke Klimarådet - faktisk kan pege på kendte virkemidler, der kan tage os hele vejen. Derfor har det fra starten været en forudsætning, at vi skal udvikle nye teknologier, at vi skal udvikle nye løsninger -derfor er den del så ekstremt vigtigt for, at vi kan nå i mål, fortalte Dan Jørgensen med tanke på, at fem millioner tons CO2-reduktion i landbruget i regeringens fremlagte plan skal findes via ikke kendte løsninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Torsdag den 29. april inviterer regeringen mulige forhandlingsparter ind til første runde af en lang række af forhandlinger, hvor de ti første møder allerede er sat op.

Når vi lægger landbruget oveni, så, hvis ikke vi foretog os yderligere, end det vi har gjort i kendte, garanterede reduktioner, jamen så vil vi have reduceret med 57 procent i 2030

Dan Jørgensen, klimamnister