Lyt til artiklen:

Minkavlerforening kritiserer kompensationsafregning

00:00
Hastighed: ???x
02:24

Abonnementsartikel

Danske Minkavlere har forgæves forsøgt at få en mere retfærdig erstatning for de aflivede mink. Avlerforeningen kalder det et uskønt forløb.

I dag går sundhedsmyndighedererne i gang med at aflive tusindevis af både smittede og ikke smittede mink i en radius af 7,8 kilometer rundt om dokumenterede covid-19 smittede farme. I første omgang bliver mink i Gjøl i Nordjylland og ved Bording i Ikast-Brande Kommune aflivet.

Kopenhagen Fur er ikke tilfredse med den kompensationsordning, som Miljø- og Fødevareministeriet har besluttet. I et brev til avlerne udsendt onsdag aften kalder minkavlerforeningen modellem for urimelig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Kompensationen til de ikke-smittede farme er sådan set reel nok, men vi er meget kede af den forskelsbehandling, som rammer de smittede farme. Det er dikteret af lovgrundlaget, og det har vi af al magt forsøgt at ændre på, men det har ikke kunnet lade sig gøre. Det er en klar og helt uacceptabel uretfærdighed. Avlerne med smittede farme bliver ikke stillet, så man umiddelbart kan købe nye avlsdyr næste år, det er helt urimeligt, siger Tage Pedersen, formand for Danske Minkavlere.

I følge kompensationen vil minkfarme med konstateret smitte vil modtage 20 procent i kompensation for driftstabet, mens farme uden smitte vil modtage fuld kompensation.

Kompensationsmodellen betyder to forskellige afregninger. En her-og-nu-betaling og en a conto-betaling, hvor den endelige erstatning for aflivning beregnes på grundlag af skindpriser i 2021. Skindene fra de aflivede dyr, skulle have været solgt i 2021, men der er af regeringen afsat et maksimum beløb på den endelige kompensation på 199 kroner pr. skind, skriver Kophenhagen Fur.

Formanden for minkavlerne kalder hele processen omkring covid-19 og de smittede farme for et "uskønt forløb".

- Det har været et alt alt for langsommeligt forløb, hvor vi har forsøgt at influere og kæmpe med alt, hvad vi har at kæmpe med. I forhold til startpunket, så har regeringen valgt at forbedre nogle punkter i erstatningen, og så er der andre ting, som vi ikke kan leve med, for eksempel den lovbestemte forskelsbehandling og loftet over 2021-priserne. Samlet set kan vi derfor ikke på erhvervets vegne undertegn hele pakken, men loven er sådan, og det gennemføres alligevel, siger Tage Pedersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er i øjeblikket 58 minkfarme, som er konstateret smittet med Covid-19 i Nordjylland, og mere end 46 farme er under mistanke.