Lyt til artiklen:

Ny mulighed for tilskud til energibesparende maskiner

00:00
Hastighed: ???x
02:05

Abonnementsartikel

Energistyrelsen har netop lanceret en pulje med støtte til energibesparende foranstaltninger.

Kan du skrotte ploven og bruge et andet redskab, der bearbejder jorden i mindre grad? Så kan der måske være nogle penge at hente hos Energistyrelsen.

Det oplyser Kurt S. Mortensen i det seneste nyhedsbrev fra FRDK (Foreningen for Reduceret jordbearbejning i Danmark). Kurt S. Mortensen er energi- og teknikrådgiver hos virksomheden Byggeri & Teknik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han fortæller, at der hos Energistyrelsen kan søges i kategorien "Arbejdsrelateret transport", som er den ene af i alt fem hovedkategorier, der kan søges i.

Energistyrelsen beskriver "Arbejdsrelateret transport" som den transport, der foregår på virksomheden som led i produktionen med landbaseret transportudstyr, der ikke er indregistreret. Der kan for eksempel være tale om trucks, landbrugsredskaber og entreprenørmaskiner.

I denne kategori skriver Energistyrelsen videre: "Etablering af mere energieffektive landbrugsredskaber, ved fx optimering med nye plove eller andre redskaber, som samlet giver en mere energieffektiv drift er også omfattet i denne kategori."

- Så der kan måske være mulighed for at søge om støtte, hvis ploven sættes ud til fordel for redskaber, der bearbejder jorden mindre og derved sparer energi, lyder det fra Kurt S. Mortensen.

Hovedkrav for ordningen

Man skal dog være opmærksom på, at man ikke må have købt udstyr eller indgået bindende aftale om køb af udstyr, inden man har fået tilsagn om tilskud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Desuden skal tilbagebetalingstiden være mellem 2 og 10 år efter indregning af tilskud. Hvis det er under 2 år, reduceres tilskuddet, indtil man rammer 2 år.

Det mindste ansøgningsbeløb er 10.000 kr., og det man søger om tilskud til må ikke være til erstatning af et nedbrudt anlæg.

Endelig må det, man søger tilskud til, ikke modtage støtte efter anden lovgivning.

- Vores foreløbige beregninger viser, at hvis der skal være noget i det, så skal man have mindst 500 ha, oplyser Kurt S. Mortensen.

Fristen for ansøgning er den 15. oktober, men der kommer nye puljer senere.

Artiklen fortsætter efter annoncen