Abonnementsartikel

Majsen var for tredje dag i træk den helt store vinder blandt afgrøderne, skriver Jyske Markets.

Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets: Majsen var for tredje dag i træk den helt store vinder blandt afgrøderne, hvor fondene havde travlt med at likvidere store solgte positioner.

Chicago majsen indkasserede i går yderligere en 2,5-3% stigning og er steget massive 10% på blot 3 handelsdage.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Førstkommende september kontrakt ligger i øjeblikket og flirter med modstandsniveauet i 3,50$/bushel, der samtidig agerer et vigtigt niveau i forhold til den faldende trend, som Chicago majsen har befundet sig i siden medio sidste år, hvor priserne efter
et vådt forår toppede på den gode side af 4,5$/bushel.

Mens fondene i går var købere af estimeret 28-30.000 kontrakter Chicago majs, så havde de kommercielle aktører, som de amerikanske landmænd, omvendt travlt med at udnytte stigningerne til at sælge ud af gammel høst, og gøre klar til den nye sæson.

Hvor fondene primo ugen havde solgte positioner i underkanten af 300.000 kontrakter majs, estimeres disse positioner barberet ned med 1/3.

Det betyder, at kommer der nyt brænde på bålet, så kan fondene stadig løfte majsen højere. Vi vurderer, at stigningspotentialet i
den amerikanske majs er begrænset til 3,75$/bushel på den korte bane, dels fordi fondene herefter vil have likvideret deres solgte positioner betydeligt, og dels vil det prisniveau øge incitamentet hos de amerikanske landmænd til at sælge ud af ny høst.

Det europæiske hvedemarked nød i går endnu en dag gavn af
kvartalsrapporten fra USDA, der løfter de amerikanske afgrøder højere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I lighed med de tidligere dage, er størstedelen af stigningen indtruffet lige op mod luk under stor omsætning, uden det kan forklares med nogen former for konkrete nyheder. Et umiddelbart tegn på, at nogle aktører står på spring for at udnytte det lavere niveau i hveden til at købe op.

Høsten står dog for døren, og vi har derfor svært ved at se priserne stikke af med de nuværende produktionsudsigter på den nordlige halvkugle. Stigningerne på Matif står i kontrast til prisudviklingen i den russiske hvede, hvor der meldes om faldende takter.

Hvis ikke den russiske hvede begynder at følge med højere, så er det vores vurdering, at møllehveden på et tidspunkt må give efter, og
falde tilbage.

Nær de russiske eksportterminaler, meldes der for øjeblikket
om hvedepriser ned mod 180 $/ton, presset af en svag indenlandsk
efterspørgsel, mens FOB-hveden meldes omkring 198,5$/MT.

Dermed er de russiske varer de billigste på verdensmarkedet, og samtidig er de russiske terminspræmierne relativt flade ud til oktober, hvilket bør holde importørernes opmærksomhed rettet mod Sortehavsoprindelserne henover sommeren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sojabønner og skrå har de sidste par dage nydt support fra det positive afgrødemarked, kombineret med de færre tilsåede arealer end ventet i tirsdagens rapport Dog vurderer flere aktører at varmt vejr i det amerikanske, kombineret med den seneste tids prisstigninger, kan få de amerikanske landmænd til at øge sojabønnearealerne med yderligere en halv million acres. Ligeledes betyder de aktuelt gode konditioner, at man kan begynde at se ind i højere udbytter.