"For noget tid siden var jeg til en svendeprøve", starter værkfører hos J. Hundahl John Christensen sin anekdote og fortsætter: "For jer der ikke har prøvet det, så foregår det sådan, at når eleverne er færdige med opgaven, så går de ind og får deres karakter, og så kommer de ud, og de fleste af dem jubler - heldigvis. Men den her var lidt speciel. Anders kom ud, og man kunne ikke se på ham, om han havde fået 0 eller 12. Men han gav mig et stykke papir, og der gik lidt tid, før det gik op for mig, at når man får 12, så skal mester underskrive nogle papirer - men det var absolut ikke at se på ham, at det var sådan det var gået. Og det betegner Anders rigtig godt. Han er rolig og besindig, og der skal springe noget af en granat, inden han reagerer. Du er en utrolig behagelig kollega og medarbejder. Du gør tingene ordentligt, og du får bestemt også ros ude hos vores kunder.", skriver Dansk Maskinhandlerforening i en pressemeddelelse.

Griber udfordringerne

Selvom Anders er den stille type, så må man sige, at han griber de udfordringer, der dukker op. Anders har både deltaget i Danmarks Bedste Lærling - Landbrugsmaskinmekaniker, været til WorldSkills i Rusland og senest deltaget på DM i Skills som rollemodel på Dansk Maskinhandlerforenings stand. På spørgsmålet om hvorfor han tilmeldte sig DBL, svarer han:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Et stykke tid inden svendeprøven havde vi en teoriprøve, hvor jeg fik 12. Der tænkte jeg, at jeg måske godt kunne være med, og så meldte jeg mig. At det så har ført alle de andre oplevelser med sig - det er jo bare fantastisk.

- Især det at være en del af Skills landsholdet i Rusland har været en spændende proces. Det at møde nogle nye mennesker man slet ikke kender og blive en del af det set-up, som Skills er, har været virkelig spændende. Der er helt bestemt sket noget med mig på den tid, men hvad det lige er, det er svært at sætte ord på. Men det er i hvert fald blevet nemmere at møde nye mennesker, siger en ydmyg Anders.

- Jeg er super glad for, hvis jeg kan være en god rollemodel for nogle andre unge og være med til at vise dem i den rigtige retning - og måske få nogen til at få interesse for branchen, skriver Dansk Maskinhandlerforening i pressemeddelelsen.

Bytter afdeling når man er udlært

Hos J. Hundal gør de meget for at holde på de dygtige lærlinge, de uddanner. John Christensen fortæller:

- I gamle dage var det jo sådan, at man skulle skifte til en anden virksomhed, når man var udlært. Men sådan er det bestemt ikke i dag - vi vil meget gerne beholde dem i virksomheden. Vi ved, at det kan være svært at blive set som svend og ikke stadig være "lærling", når man er færdig med sin uddannelse. Derfor har vi byttet rundt på nyudlærte svende i vores to afdelinger i et halvt år lige efter de er udlært. På den måde kommer de et andet sted hen - selvom det er samme virksomhed - og får mulighed for at være svend fra første dag. De får andre opgaver, end dem vi plejer at give dem, skal forholde sig til nye kollegaer og nye kunder - og det er med til at videreudvikle dem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med hensyn til fremtiden har Anders da heller ikke tænkt sig at flytte nogen steder.

- Der er sket så meget det sidste år. Jeg har fået alle de her spændende oplevelser, som folkene hos J. Hundahl har bakket mig op i. Nu skal jeg bare prøve at blive så dygtig, som jeg overhovedet kan blive. Jeg håber, jeg kan arbejde mig op ved hjælp af erfaring og vise, at man ikke nødvendigvis behøver at tage en lang uddannelse for at komme videre indenfor faget, slutter den 21-årige landbrugsmaskinmekaniker.