- Hvis Emil havde vidst, at han skulle være i centrum i dag, så tror jeg ikke han var mødt op, siger medejer af Brørup Traktor og Maskincenter Svend Aage Jensen, da Dansk Maskinhandlerforening træder ind ad døren. Og det er da også en ret overrasket Emil Van Straaten, som sidder i frokoststuen og får morgenkaffe, da hans mor og far pludselig kommer ind og sætter sig ved bordet for at overvære overrækkelsen, skriver Dansk Maskinhandlerforening i en pressemeddelelse.

- Vi er rigtig glade for at have dig her, og du har fået et rigtig flot svendebrev med et 12-tal - det er vi stolte af, og det er jeg sikker på, både du og dine forældre også er stolte af. Vi har indstillet dig til Dansk Maskinhandlerforenings jubilæumslegat på grund af din faglige dygtighed, din omhyggelighed, dit altid i gode humør og din loyalitet. Du går aldrig af vejen, når der skal tages fat, og du er vellidt blandt dine kollegaer og vores kunder - vi kan altid regne med, at når vi sender dig afsted, så kommer der en løsning, siger Svend Aage Jensen i sin tale til Emil.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og det er ikke kun i sin svendeprøve, Emil har scoret et 12-tal. Når man ser på karakterbladet, er det spækket med 10 og 12-taller, og Emil har endda gennemført sin uddannelse på talentspor, som betyder, at mindst 25% af fagene er taget på et højere niveau end det obligatoriske.

På spørgsmålet om han altid har været så god i skolen, svarer Emil:

- Jeg havde nok lidt svært ved at tage mig sammen i folkeskolen, men det her er jo virkelig noget, der interesserer mig, og så læser man nok lidt mere op på tingene, end jeg ellers ville have gjort.

Naturligt lærested

Historien hos Brørup Traktor og Maskincenter er, at Emil er en del af en traktorhandel mellem hans far og maskinforretningen. Hvis faderen købte en traktor, skulle forretningen tage Emil i lære. Og selvom det selvfølgelig er en joke, så er det bare meget naturligt, at Emil er havnet netop her.

- Min far har jo altid handlet her, og jeg var i praktik her i 9. klasse, så det var meget naturligt, at det var her, jeg skulle i lære. Jeg er også rigtig glad for at være her. Man får lov til rigtig meget forskelligt, fordi vi har så mange forskellige maskiner. Vi har også en del smedopgaver, men det jeg synes, er mest interessant, er de tekniske opgaver så som hydraulik og elektronik, og det er også spændende at skille en motor eller en gearkasse ad. Jeg har altid skilt ting ad for at se, hvordan det virker, siger den 20-årige landbrugsmaskinmekaniker i pressemeddelelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sammenhold med holdet fra Aars

Selvom de drenge, som Emil gik på hold med på Erhvervsskolerne Aars, er spredt over hele landet, så holder de stadig sammen.

- Det var et rigtig godt hold, jeg var på under min uddannelse. Vi fik et utrolig godt sammenhold, fordi vi alle sammen boede på skolen og var rigtig meget sammen i vores fritid. Vi har jo interessen for vores fag til fælles, og så gør Snapchat og Facebookgrupper det nemt at holde kontakten, selvom vi ikke er på skole mere. Vi er ofte til fester sammen, og vi er også nogle stykker, der lige har været på skiferie sammen i Østrig, slutter Emil.

Altid plads til Emil i Brørup

Hvad fremtiden bringer på langt sigt, ved Emil ikke endnu, men han satser på at arbejde et par år og så tage ca. 6 måneder i Australien, hvor han vil køre maskiner og skrue. Og en ting er helt sikkert - der er altid en plads til ham hos Brørup Traktor og Maskincenter, som Svend Aage Jensen siger i sin tale til ham:

- Vi er så glade for, du har valgt at blive hos os - i hvert fald indtil du skal til Australien. Vi håber jo også meget, at du kommer tilbage efterfølgende - det er nærmest en pligt, men det må vi jo se, hvad du siger til.